Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen Şehirde Sürdürülebilirlik Atölyesi’nde bir araya gelen gençler, sürdürülebilir şehirleşmeye dair Eskişehir’deki sorunları ve çözüm önerilerini konuştu.
İnsan ve çevre odaklı hizmet anlayışı sayesinde Çevrenin Oscar’ı olarak da bilinen Uluslararası Energy Globe Ödülü’nü Türkiye’ye ilk defa getiren Tepebaşı Belediyesi, sürdürülebilir ve iklim dostu bir Tepebaşı inşa etmek için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi tarafından 18-35 yaş arası 40 gencin katılımıyla Şehirde Sürdürülebilirlik Atölyesi gerçekleştirildi. Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda düzenlenen etkinliğe, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu, alanında uzman akademisyenler ve eğitmenler ile gençler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu, “Tepebaşı Belediyesi olarak bizler sürdürülebilirliği önemsiyoruz ve bu alanla ilgili birçok çalışmalar yapıyoruz. Aslında bu kavram dünyada 2015 yılında ortaya atılan bir kavram. Biliyorsunuz bu çerçevede 17 tane küresel hedef belirlendi. Bu kavramlar çok önemli. Çünkü ne iş yaparsanız yapın bu 17 kavramla her alanda karşılaşacağız. Gençlerin bunların farkındalığına vararak hayata atılmaları çok önemli. Bu küresel hedefleri bizler kentimizde 2030 yılında tam anlamıyla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Biz bu hedefleri benimseyip hayatımızın her alanında uygulamak zorundayız. Bizler de bu alana önce belediyede başladık, daha sonra farklı sektörlerle devam ettik bugün de gençlerle birlikteyiz. Güzel bir etkinlik geçirmeyi diliyorum” dedi.
Ardından Tepebaşı Belediyesi Sürdürülebilirlik Koordinatörü Başak Demiray ve Enerji Yöneticisi Ali Osman Ekersoy, “Sürdürülebilir Şehirler Kapsamında Tepebaşı Belediyesi” başlıklı sunumlarında Tepebaşı Belediyesi’nin bu alanda gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eftade Gaga “Sürdürülebilir Şehirleşmenin Çevresel Boyutları”, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nezih Orhon “Sürdürülebilir Şehirleşmenin Sosyal Boyutları” ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Evrim Koç “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” konularında sunumlar gerçekleştirdi. Çevre Uzmanı Gözde Çolak Bayram “Sürdürülebilir Şehirler için Atık Yönetimi” ve Büyükşehir Belediyesi’nden Raylı Sistemler Mühendisi Kaan Ürgüp de “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı” başlıkları altında kendi kurumlarında yaptıkları iyi uygulamaları anlattı.
Sunumların ardından etkinliğe katılan gençler, sürdürülebilir şehirleşmeye dair eğitim-sosyokültürel, çevre-doğal afetler, sürdürülebilir ulaşım ve sağlık-temiz gıda kategorilerinde Eskişehir’deki sorunları belirleyerek, çözüm önerilerini sundular.