Japonya’da Yeniden Yapılanma Bakanı Akiba istifasını sundu

Japonya’da Yeniden Yapılanma Bakanı Akiba istifasını sundu

Politika Haberleri 27.12.2022 10:45:27 0
Japonya’da Yeniden Yapılanma Bakanı Akiba istifasını sundu
Tarih: 27.12.2022 10:45
Japonya’da Yeniden Yapılanma Bakanı Kenya Akiba’nın istifasını sunmasının ardından Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın kabinesinde son dört ayda 4’üncü bakan istifa etmiş oldu.
Japonya kabinesinde siyasi kriz sürüyor. Geçtiğimiz aylarda isimleri çeşitli skandallara karıştığı iddia edilen 3 bakanın görevden ayrılmasının ardından yeni bir istifa haberi geldi. Japonya Yeniden Yapılanma Bakanı Kenya Akiba, istifasını Japonya Başbakanı Fumio Kishida’ya sundu. Akiba’nın istifa kararının ardından muhalefet partilerinden de çeşitli iddialar yükseldi. Muhalefet, Akiba’nın Birleşme Kilisesi adlı bir dini grupla bağlantılı olduğu gerekçesiyle istifa ettiğini öne sürerken, Akiba ise bu iddiaları kesin bir dille reddetti. Başbakan Kishida’nın ofisinden çıktıktan sonra kısa bir açıklama yapan Akiba, "Yasaları çiğneyecek bir şey bile yapmadım. Bu kararı almak benim için zordu. Fakat, başbakana istifamı sunarken parlamentodaki tartışmalara engel olmamam gerektiğini düşündüm" dedi.

"Görevlerimi yerine getireceğim"
Başbakan Kishida, istifa haberinin ardından yaptığı açıklamada, "Bakanları görevlendiren kişi olarak sorumluluğumu ciddiye alıyorum. Politik sorumluluğumun artığı şu günlerde ümit ediyorum ki başbakan olarak görevlerimi yerine getireceğim" ifadelerini kullandı.

Kabineden 3 bakan istifa etmişti
Japonya İçişleri Bakanı Minoru Terada geçtiğimiz 20 Kasım’da hakkında çıkan finansman skandalı nedeniyle Başbakan Kishida’nın kendisini görevden almadan hemen önce istifasını sunmuştu.
Japonya’da görevini "düşük profilli" olarak nitelendiren ve sadece idam cezalarını onayladığı haberlerde yer aldığını ifade eden eden Adalet Bakanı Yasuhiro Hanashi ise, ülke gündemine oturmuştu. Bakan Hanashi’nin sözleri eleştirilere yol açarken, Başbakanı Kishida tepkilere sessiz kalmamıştı. Güneydoğu Asya ziyareti için 11 Kasım’da ülkeden ayrılması beklenen ancak ani bir kararla yolculuğunu bir sonraki güne erteleyen Kishida, muhalefet partilerinin tepkilerinin ardından Hanashi’yi görevden almıştı. Başbakan Kishida konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Adalet Bakanı Hanashi’nin "halkın güvenini zedelediğini" vurgulamıştı. Kishida’nın kararının ardından Bakan Hanashi, istifa mektubunu Kishida’ya sunmuş, "Ölüm cezasını hafife aldığım ve halkın tepkisini çektiğim için üzgünüm" ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan, Ekonomi Bakanı Daishiro Yamagiwa da 24 Ekim’de bazı dini gruplarla bağlantılı olduğu gerekçesiyle istifasını sunmuştu.

Haber Kaynak : İHA
Cuma 27 ° / 17.4 °
Cumartesi 28.5 ° / 17.4 °
Pazar 26.6 ° / 16.4 °