Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ikili ilişkileri iyileştirmek için iş birliği içinde çalışma ve liderler arası karşılıklı ziyaret geleneğini sürdürme konusunda mutabık kaldı.
Güney Kore hükümetinin işgal yıllarında Japon şirketler tarafından zorla çalıştırıldıkları gerekçesiyle tazminat talep eden mağdurlara bir vakıf aracılığıyla tazminat ödenmesi önerisinde bulunması son yıllarda gergin bir seyir izleyen Japonya - Güney Kore ilişkilerinde yumuşama umutlarını artırırken, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Tokyo’da tarihi bir zirve gerçekleştirdi. Tokyo’nun, Seul’un çözüm önerisine olumlu yanıt vermesinin ardından Japonya’yı ziyaret etme kararı alan Yoon, bugün geldiği Japonya’da Kishida ile bir araya geldi. Görüşmenin başında "Seul ile ilişkilerde yeni bir sayfa açma fırsatına sahip olmaktan mutlu olduğunu" söyleyen Kishida, "Siyaset, ekonomi, kültürler arası etkileşim dahil birçok alanda hükümetler arası iletişimin güçlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunmak istediğini" ifade etti. Kishida ile görüşmesinin çeşitli sorunlar nedeniyle zor bir dönemden geçen Güney Kore - Japonya ilişkilerinin normalleşmesi açısından özel bir önem taşıdığını kaydeden Yoon ise, insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri paylaşan 2 ülkenin işbirliğinin zorlu küresel gündemde daha da gerekli olduğunu belirtti. Liderlerin kötüleşen ikili ilişkiler nedeniyle 12 yıl önce askıya alınan karşılıklı düzenli ziyaret geleneğini sürdürme konusunda mutabık kaldığı öğrenildi.
Buzlar eriyor
Japonya’nın 1910-1945 yılları arasındaki Kore işgali sırasında Japon şirketlerin bazı Koreliler’i zorla çalıştırdığı yönündeki iddialar ve mağdur yakınlarının tazminat talepleri Tokyo - Seul arasındaki başlıca diplomatik sorunlardan biri haline gelmiş, Güney Kore-Japonya ilişkileri önceki Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae In döneminde gergin bir seyir izlemişti. Mevcut Güney Kore hükümetinin özel sektör tarafından yapılacak bağışların Güney Kore merkezli bir vakıf aracılığıyla hak talebinde bulunan mağdur yakınlarına tazminat olarak ödenmesini öngören önerisi iki ülke arasındaki ilişkilerde yumuşama umutlarını yeşertmişti. Son olarak, 16-17 Mart tarihlerinde Tokyo’yu ziyaret edeceği açıklanan Yoon’un Kishida ile yapacağı görüşmede 2004- 2012 yılları arasında devam eden ülke liderleri arasında düzenli görüşme geleneğini yeniden sürdürme konusunda mutabık kalmasının beklendiği kamuoyuna yansımıştı.