AK Parti Sözcüsü Çelik’ten 6’lı masa sistem önerisine tepki

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten 6’lı masa sistem önerisine tepki

Politika Haberleri 11.01.2023 16:17:37 0
AK Parti Sözcüsü Çelik’ten 6’lı masa sistem önerisine tepki
Tarih: 11.01.2023 16:17
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu vesayetin yeni bir güncellemesidir yani vesayet 2-0’dır burada ortaya çıkan şey herhangi bir şekilde güçlendirmiş parlamenter sistem yada bir sistem değil” dedi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Merkezinde gündeme dair açıklamalarda bulundu. Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı sistem önerisine tepki gösteren Çelik, “Bu vesayetin yeni bir güncellemesidir yani vesayet 2-0’dır burada ortaya çıkan şey herhangi bir şekilde güçlendirmiş parlamenter sistem yada bir sistem değil. Daha önce de söylemiştim önerdikleri modelde yani bir geçiş döneminden sonra öğrendikleri model Türkiye’de eski rahatsızlıkları eski sıkıntıları yeniden gündeme getirecek çok büyük tuzaklar taşımaktadır. Şimdi biz 6’lı masa olarak burada onay vermedikçe aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adayının karar alamayacağını söylemeleri esasında 6’lı masadaki herkes buna katılıyor mu katılmıyor mu bilmiyoruz. Aslında bir seçilmiş Cumhurbaşkanı değil altılı masa tarafından atanmış bir Cumhurbaşkanı istedikleri ortaya çıkıyor. Tabii şunu da düşünmek gerekiyor herkes bunu biliyor yani altı kişi bir konuda anlaşacak. Örneğin bir sözleşme konusunda masanın bir tarafı sözleşmeden yanayım diyor, diğer tarafı karşıyım diyor. Özelleştirme konusunda masanın bir tarafı özelleştirmeden yanayım diyor, diğer kısmı özelleştirmeyi, devlet varlıklarını satılması olarak görüyor. Suriye politikasında bir kısmı doğru yapıldı diyor bir kısmı yanlış yapıldı diyor şimdi bu kadar açık ve net büyük siyasi yarıklar varken tutup bir de 6’lı masadakilerin onayı olmadan Cumhurbaşkanı hareket edemeyecek demek Türkiye’nin siyasi sistemini ve demokratik sistemini felç etmek demektir. Kılıçdaroğlu bu bir açıklamasında ‘Türkiye’yi siyaset üstü kadrolarla yöneteceğim’ demişti. Türkiye’de eski vesayet türlerinin çok daha çirkin bir biçimde geri getirir diyor. Şimdi aynısının benzer bir şekilde ortaya koymaya çalışıldığını görüyoruz” diye konuştu.
Bu önerinin vesayet güncellemesinden başka bir şey olmadığının altını çizen Çelik, “Gelinen tablo şudur Türkiye için önerilen sistem bir parlamenter sistem falan değildir. Bu 6’lı masa eş başkanlık sistemidir. Tabi şimdi bütün bu kablolar şurada görülmüştür bunun için milletten bir onay alınmış mı ? bu kadar toplantının neticesinde herhangi bir milli iradenin onayı alınmış mı ? bu soru zaten çok büyük bir şekilde açıkta durmaktadır. Ortaya çıkan bu yapının herhangi bir altılı masanın siyasi faaliyetlerini destekleyenler tarafından bile absürt bulunduğunu herhangi bir şekilde ülke yönetimine bir katkı sağlamayacak tamamen tam tersine böyle bir şey hayata geçmesi mümkün değil ama bu haliyle ülke yönetiminin felç etmeye aday bir yaklaşım olduğu net bir şekilde görülmektedir. Dolayısıyla bu bir vesayet güncellemesinden başka bir şey değildir. Bu kadar zamandır konuşulan güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisinde hem cumhurbaşkanı halk tarafından seçilsin hem Başbakan halk tarafından seçilsin gibisinden bir yöntemin ülkeyi felç edeceğini söylemiştik. Hele şimdi de çıkıp o geçiş dönemini sağladıktan bu geçiş döneminde de altılı masanın kendi kafalarındaki atanmış cumhurbaşkanının Bu altı kişiye sormadan hareket edemeyeceği şekildeki bir şey daha şimdiden aslında belirlenmemiş adayın belirlendiği takdirde etkisiz eleman olarak ilan etmiş oluyorlar. Bu çerçeveden bunun son derece sakıncalı olduğunu herhangi bir siyasi kültüre dayanmadığını siyaset dışı bir şey olduğunu çünkü zaten siyaset üstü lafı geldiğinde hemen arkasından siyaset dışı gelir ve demokrasimizi tamamen felç edecek bir siyasi girişim olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu kadar zaman tartıştıktan sonra ortaya çıkan şey bir parlamenter sistem değildir. Ortada bir kuvvetler ayrılığı da yoktur. Yasamada 6’lı masa olmuştur. Yürütmede 6’lı masada olmuştur. Yargı’da 6lı masada olmuştur. Bu şekilde model ortaya çıkmıştır” açıklamasında bulundu.

Haber Kaynak : İHA
Salı 25.3 ° / 15.3 °
Çarşamba 25.4 ° / 16.1 °
Perşembe 25.6 ° / 16 °