Van'da ulaşım ücretlerine yapılan zam tepki toplarken, vatandaşlar mesafeye göre ücret ödemek istediklerini söyledi.
Akaryakıt fiyatlarına her geçen gün yapılan zamdan dolayı ulaşım ücretlerinin artması vatandaşları ekonomik olarak zorluyor. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi’nin aldığı karara göre şehir içi toplu taşıma ücreti 11 liradan 13 lira 50 kuruşa yükseltildi. Gazetemize açıklamalarda bulunan vatandaşlar yetkililere seslenerek mesafeye göre ücret ödemek istediklerini söyledi.
Van’da şehir içi toplu ulaşıma yapılan zamma tepki gösteren vatandaşlar, dolmuşa binemeyecek duruma geldiklerini belirterek, “Halkı düşünen yok. Zam üzerine zam geliyor. İşe gidip gelmek için toplu taşımayı kullanıyoruz. 13 lira 50 kuruş olan toplu taşıma ücreti bizleri maddi açıdan epeyce sıkıntıya düşürüyor. Zam kararı ya gözden geçirilsin veya mesafeye göre ücretlendirme yapılsın. Yetkililerden çözüm bekliyoruz” dediler.
“ULAŞIM ÜCRETLERİ İÇİN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
Ulaşım ücretlerine tepki gösteren vatandaşlar, “Asgari ücrete yapılan zamdan sonra tüm ürünlerde her geçen gün artış yaşanıyor. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı ulaşım ücreti ödemekte zorlanıyoruz. Asgari ücrete yapılan zam gün geçtikçe eriyor. Özellikle ulaşım ücretlerinin 13 lira 50 kuruş olması bizleri zorlamaktadır. Yetkililer mesafeye göre ücret düzenlemesi yapmalıdır. Çünkü 10 kilometre giden vatandaşta aynı ödemeyi yapıyor 1 kilometre giden vatandaşta aynı ödemeyi yapıyor. Şehir merkeziyle 3 ile 5 kilometre olan mahallelerde düzenleme yapılmalı. Yıllardır yetkililere sesimizi duyuramıyoruz. Yetkililer vatandaşların sorunlarını çözmek için gayret sarf etmeli. Şu an yapılan zamlara yetişemiyoruz. Bir şey alamaz duruma geldik. Tüm ürünlere hemen hergün zam yapılıyor. Kiralık ev fiyatları Van’da 10 bin lirayı geçti. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan dolayı toplu ulaşıma fiyatları arttı. İşe gelip giderken dört kez toplu taşıma aracı kullanan insanlar var. Günde 4 kez araç değiştiren bir işçi bin 700 liraya yakın sadece ulaşım harcaması yapmak zorunda kalacak. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Yetkililer bir an evvel vatandaşların yaşamış olduğu mağduriyeti gidermeli” diye konuştular.
ŞOFÖR ESNAFI: BİZDE MAĞDURUZ
Akaryakıt, sigorta, kasko, personel harcamalarının artışından dolayı mağdur olduklarını belirten şoför esnafları, “Son zamanlarda akaryakıt, sigorta, kasko, personel v.s. ücretlere yapılan zamlar bizleri ciddi manada mağdur etti. Gelir gideri karşılayamaz duruma geldi. Bizde vatandaşları sıkıntıya düşürecek zamların yapılmasını istemeyiz ama gelin görün ki şoför esnafı olarak ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Yetkililer özellikle akaryakıt fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik somut adım atmalı. Aksi takdirde yapılan zam bir süre sonra erimeye başlıyor. Vatandaşlar kadar bizde mağduriyet yaşıyoruz. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar çözüme kavuşmadığı sürece daha çok sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyoruz. Umarız yetkililer bir an evvel insanları rahatlatacak adımlar atar” diye konuştular.
TOPLU TAŞIMA ÜCRETLERİ
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi’nin aldığı karara göre şehir içi toplu taşıma ücreti H plakalı halk otobüslerinde şehir içi 13,50 TL, şehir içi akbil 12,50 TL, şehir içi öğrenci 10 TL, şehir içi öğrenci akbil 8,50 TL, Kampüs tam 16 TL, Kampüs tam akbil 14 TL, Kampüs öğrenci 12,50 TL, Kampüs öğrenci akbil 11 TL, E1 16 TL, E1 akbil 14 TL, Kampüs içi ise 5 TL oldu.
M plakalı minibüslerde ise, şehir içi tam bilet 13,50 TL, şehir içi öğrenci 10 TL, Kampüs tam bilet 16 TL, Kampüs öğrenci 12,50 TL, Kampüsü içi ücret 5 TL, Topaktaş tam ücreti 17 TL, Topaktaş öğrenci ücreti 12,50 TL, F Tipi Cezaevi tam ücreti 18 TL, F Tipi Cezaevi öğrenci ücreti ise 13,50 TL olarak belirlendi.