Van’da denetimler göstermelik, kaldırım ve yollar ise işgal altında

Van’da yapılan zabıta denetimlerinde kaldırılan masa, sandalyeler ekipler gittikten hemen sonra geri bırakıldı.

Van Haberleri 12.10.2023 11:21:00 0
Van’da denetimler göstermelik, kaldırım ve yollar ise işgal altında
Tarih: 12.10.2023 11:35

Van’da yapılan zabıta denetimlerinde kaldırılan masa, sandalyeler ekipler gittikten hemen sonra geri bırakıldı. Caydırıcı cezalar ve düzenli denetimlerin olmaması nedeniyle kaldırım ve yollar, tuhafiyeden inşaat malzemelerine, masa sandalyeden meyve sebzeye kadar birçok çeşitli ürünlerle işgal ediliyor. Vatandaşlar, belediyelerin göstermelik değil sürekli denetim yapmasını istiyor.

Van’ın en işlek cadde ve sokaklarında yıllardır devam eden kaldırım işgalleri içinden çıkılamaz bir hal aldı. Artan şikâyetler üzerine İpekyolu Belediyesi sorumluluğunda olan bölgelerde Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler, görüntü ve ses kaydı yapan yaka kameraları kullanarak denetim yaptı. Ancak yapılan denetimler göstermelik olmaktan öteye gidemedi.

 

 

ZABITA GELİYOR KALDIRIN, ZABITA GİDİYOR İNDİRİN

Van’ın hemen hemen her sokağında ve caddesinde kaldırım işgalleri artarak devam ediyor. Zabıta ekiplerinin uyarı ve ceza kesmesine rağmen, birçok esnaf kaldırımları kendi tapulu arazileri gibi kullanmaya devam ediyor.

 

 

Kaldırımların yoğun şekilde işgal edildiğini ve yürümekte güçlük çektiklerini ifade eden vatandaş, denetimlerin artırılmasını talep etti. Artan şikâyetler üzerine harekete geçen zabıta personeli, kuralları ihlal eden ve kaldırımı işgal eden bazı esnafa yönelik gerekli uyarıları yaptı. Uyarılarla birlikte esnaf, kaldırımı işgal edenlerin masa sandalyesini topladı. Ancak zabıtalar alandan ayrıldıktan dakikalar sonra geri bıraktı.

 

 

“GÖSTERMELİK DEĞİL SÜREKLİ SAHADA OLMALILAR”

Yayalara ait olan kaldırımlar, kurallara uymamayı alışkanlık haline getiren esnafların işgaline uğramaya devam ediyor. Defalarca gündeme getirilmesine rağmen sorununun çözüme kavuşturulamaması ise tepkilere neden oluyor. Vatandaşlar, İpekyolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin sadece bir gün değil sürekli sahada olması, kaldırım ve yol işgallerinin önüne geçmek için caydırıcı önlemler alması gerektiğini vurguladı.

 

 

Yapılan uyarılara aldırış etmeyen esnaflar, kesilen 1290 TL’lik cezalara rağmen kaldırımları işgal etmeye devam ediyor. Kent genelinde esnaflar sattıkları ürünleri kaldırımlarda teşhir ederek, kaldırımlar üzerinde usulsüz tezgâhlar açıyor. Zabıta noktalarının yakınında ve çevresinde görülen benzer manzaralar denetimlerin göstermelik olduğunu akla getiriyor.

Yaşanan bu sorun yıllardır devam etse de zabıtalar, çoğu zaman esnaflara sadece uyarı yaparak yetiniyor.

“BELEDİYELERDEN ÜCRETSİZ SEMT PAZARI”

Vatandaşların kullanması gereken kaldırımlar adeta belediyelerden ücretsiz tahsis edilmiş pazar alanları gibi tuhafiyeden inşaat malzemelerine, masa sandalyeden, meyve sebzeye kadar çeşitli ürünlerin sergilendiği yerler olarak kullanılıyor.

Yoldan geçen Vanlılar, "Burası herkesin kullanımına açık olması gerekn yol ve kaldırımlar ancak semt pazarı olarak kullanılıyor. Belediyeler de buna göz yumuyor." şeklinde konuştu.
 

 

KALDIRIMLAR YETMEDİ ŞİMDİ DE YOLLAR İŞGAL EDİLİYOR

Henüz kaldırım işgalleri ortadan kalkmazken şehir merkezinde bazı esnaflar durumu abartarak yolları da işgal etmeye başladı. Çarşı merkezinde dar sokaklardan dolayı sürekli olarak araçların zor anlar yaşadığı yetmezmiş gibi yollar adeta lokanta çay ocağı olarak kullanılmaya başlandı. Kentin birçok noktasında kaldırım üzerine bırakılan masa, sandalyeler kaldırımları da aşarak tüm yolu yaya ve araç trafiğine kapatmış durumda.

Duruma tepki gösteren Vanlılar, işgal edilen kaldırımlar yüzünden caddelerde yürümek zorunda kaldıklarını belirterek, defalarca gündeme getirilmesine rağmen, soruna çözüm bulunamamasına anlam veremediklerini belirtti.

 

 

"VANLILAR MECBUREN YOLDA YÜRÜYOR"

Van’da yaşanan bu durum ulusal basına da yansımış ve Vanlılar neden yolun ortasında yürüyor? başlıkları tüm basında yer edinmişti. Kaldırımı kullanamadıkları için yolda yürüdüklerini söyleyen vatandaşlar, “Şimdi ise tam yol ortasından yürümek zorunda kalıyoruz. Buda araç sürücülerini zor durumda bırakıyor. Aynı zamanda bizde bazen tehlikeli kazalar atlatıyoruz” trajikomik bir şekilde durumu anlattı.

 

 

Kentin en merkezi yerlerinin İpekyolu Belediyesi Zabıtası sorumluluğunda olduğunu anımsatan halk, günün her saati denetimlerin yapılması ve bu işgallerin artık sonlandırılması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini dile getirdi.

 


 

Haber Kaynak : Van Olay Gazetesi


Cumartesi 25.3 ° / 15.1 °
Pazar 25.4 ° / 14.5 °
Pazartesi 27.1 ° / 16.5 °