Hüsrev Paşa Cami İmamı Ahmet Hüsrev Koyuncu, Van’a gelen Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) Üyeleri’ne Van Kahvaltısı’nın nereden geldiğini anlattı.
VANGÖLÜ TV ÖZEL
Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) üyeleri, Doğu Anadolu Bölgesi Kültür Gezisi’nde Van’ı ziyaret etti. Van’a gelen basın mensupları, Kız Kalesi Seyir Tepesi’nde yumurtalı kavurma, murtuğa, kavut gibi yöresel tatların servis edildiği Van Kahvaltısı ile güne güzel bir başlangıç yaptı. Van Kahvaltısı sonrası güne başlayan Gazeteciler, gün boyu Van’ın eşsiz tarihi yapı ve güzelliklerini görmek için gezdi.
“VAN KAHVALTISI’NIN NEREDEN GELDİĞİNİ ANLATT”
Van’da gezisinde ilk günün son uğrak yeri olan Van Kalesi’ne olan ziyarette Hüsrev Paşa Cami İmamı Ahmet Hüsrev Koyuncu, Van’a gelen Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) Üyeleri’ne Van Kahvaltısı’nın nereden geldiğini anlattı.
Hüsrev Paşa Cami İmamı Ahmet Hüsrev Koyuncu, yaptığı açıklamada;
“O TARİHTEN ŞİMDİYE KADAR BİR GELENEK HALİNE GELMİŞ”
Asıl çıkış yeri yaklaşık olarak 800 yıl ya da bin yıl önce medreselerden çıkan bir gelenek olduğunu söyleyen Hüsrev Paşa Cami İmamı Ahmet Hüsrev Koyuncu, “Hemen yanımızda ruhbanlık okulu var. Yan tarafa Şia var. O tarihte büyüklerimiz, âlimlerimiz gençlerimizin cahil kalmamaları dinlerinden uzak kalmamaları için bütün müderrislere verilen talimatlarıdır. Her müderris her imam görev yaptığı yere gittiği her yerde mutlaka büyükler zaten camiye giderler sabah namazına gençler ve çocuklarda camiye gelsinler diye büyüklere söylersiniz. Durumu müsait olanlara söylersiniz. Kendi evinde hazırlamış oldukları kahvaltıyı camiye veya medreseye getirsinler. Çocuklarda gelip istifade etsinler, sohbetler yapılsın. O tarihten şimdiye kadar bir gelenek haline gelmiş. Bundan 50 yıl öncesine kadar da hemen hemen bütün camilerde bu gelenek devam ediyordu. Son zamanlarda bu geleneğimiz camilerde fazla icra edilmiyor. Fakat bizim Hüsref Paşa Camimizde hala icra ediliyor. Kısa olarak bu şekilde anlarız.
“ORTAYA ZENGİN BİR SOFRA ÇIKMIŞ OLUYOR”
Sabah namazından sonra, eskiden bütün sabah namazlarında bu Van kahvaltısı ve durumu müsait olanların kendi evlerinde hazırlamış oldukları kahvaltıyı bir kısmı getirince ortaya zengin bir sofra çıkmış oluyor. Haftada 1 gün yapıyoruz Pazar günleri her Pazar günleri yapıyoruz.
“İSTANBUL’DA BU GELENEK YENİDEN BAŞLADI”
Şimdi İstanbul’da bu gelenek yeniden başladı. Özellikle bazı camilerde haftada 1 gün kahvaltı veriyorlar. Çorba ikramı yani hali durumu olanlar yapıyor bunu. O tarihte de durumu müsait olanlar yine zenginler, gençler ve durumu müsait olmayan insanlar da istifada etsin. Fakat asıl sebep çocuklarla, gençlerle sohbetler yapılsın. Hemen yanı başımızda ruhbanlık okulu var. Tüm gaye çocuklarda kendi dinini öğrensin. Hepsine hitap edebilecek bir ruhbanlık okulu toplamda da bin tane ruhban yetiştirilmiş 1890’a kadar.
“ÇOK ESKİDEN BERİ BİR GELENEKTİR”
Yaklaşık olarak 800 yıl ile bin yıl arasındadır. Çok eskiden beri bir gelenektir. Medreseleri biliyorsunuz medreselerin çıkışları en son Şemdinli’de Van’ın Hoşap ilçesinde eskiden ilçeydi Osmanlı döneminde ilçede Arvas’da Van’ın Bahçesaray Arvas Nurşin tillo bu medreseler büyük medreselerdi. Bunlardan yetişen müderrisler ama özellikle sabah kavuan kahvaltısı Hoşap’tan ve Arvas’dan çıkan gelenektir.” ifadelerine yer verdi.
KAYNAK: Vangölü TV