Tarih: 12.12.2023 00:57

Van'a 12 milyon lira değerinde 11 proje

Facebook Twitter Linked-in

Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Erdal Orman gazetemize yaptığı açıklamada “Bölgemizin tarım, hayvancılık potansiyeli ve öncelikli konularını göz önüne alarak, çayır mera, yem bitkileri, hayvancılık, tarla bitkileri, sulama, bitki besleme, bitki sağlığı, Norduz koyunu, hayvan ve bitki genetik kaynaklarını muhafaza ile toprak verimliliği ve ıslahı konuları olmak üzere toplam bütçesi 12 Milyon TL’yi geçen 11 adet Ar-Ge projesini Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne sunduk. Kaybedecek bir dakikamız yok. Projelerimiz onaylandıktan sonra zaman kaybetmeden hayata geçirmek için çalışacağız. Allah’ın izniyle Van’da ve bölgede önemli çalışmalara imza atacağız” dedi.

Van’ın ve bölgenin tarım ve hayvancılığının kalkınması için önemli katkılar sunan Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü 2024 yılı için hazırladıkları 11 projeyi bakanlığa sunduklarını beliren Dr. Erdal Orman, “Van Gölü ve Zap Havzasını içine alan Van, Muş, Bitlis, Ağrı, Hakkari illerinin tarım ve hayvancılık potansiyelini değerlendirmek üzere Bölge Enstitüsü olarak ilimizde kurulan Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 2024 yılı için konunun uzmanı teknik personellerle hazırlanan 11 adet Tarımsal Ar-Ge projesi hayata geçecek” diye konuştu.

“İLLERİN GİZLİ KALMIŞ POTANSİYELİNİ İŞLEVSEL HALE GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Tarımsal alan büyüklüğüyle bölgenin lokomotifi olduklarını söyleyen Dr. Orman, “Ülkemizin Asya’ya açılan kapısı konumundaki ilimizin ve mücavir illerin tarımsal potansiyelini taçlandıracak çok önemli bir Ar-Ge kurumunu kentimize kavuşturmanın heyecanı içerisinde olduklarını Türkiye’nin en büyük tarımsal Ar-Ge kuruluşu olan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün 49. Araştırma Enstitüsü olarak tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak ve kırsal alanda yaşam standardını yükseltecek politikalar belirlemek misyonlarıyla hareket ettiklerini ve bu köklü kuruluş bünyesinde bulunan yurt çapına yayılmış 48 araştırma enstitüsünün yeni bir neferi olarak bölgeye hizmet edecek. Türkiye’nin değişik yörelerinde hizmet veren bu enstitüler yoğunlaştıkları ürüne göre çeşit geliştirme, verim ve kalite artırma amaçlarıyla ıslah çalışmalarına öncülük ederken genetik kaynakların da korunması görevini yaparlar. Van ilimize en yakın enstitünün yaklaşık 375 km uzaklıkta Erzurum’da bulunduğunu dolayısıyla bölgeye daha yakın olan ve tarımsal alan büyüklüğüyle bölgenin lokomotifi olan Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü çok önemli bir misyona sahip olacak. Daha fonksiyonel olarak sorumluluk alanına giren illerin gizli kalmış potansiyelini işlevsel hale getirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“UZMAN PERSONELLER TARAFINDAN EĞİTİM VERECEĞİZ”

Dr. Erdal Orman açıklamasının devamında “Enstitü Ar-Ge projelerinin yanı sıra eğitim misyonuna da sahip olacak. Tarla bitkilerinden hayvancılığa, su ürünlerinden, gıda teknolojilerine, tıbbi aromatik bitkilerden bitki sağlığına, yetiştirme tekniği ve ıslahı ile eğitim yayım faaliyetleri gibi konularda çok disiplinli olarak hizmet verilecek. Bünyesinde istihdam edilecek kalifiye Ziraat Mühendisleri, Veteriner Hekimler, Biyologlar Gıda Mühendisleri ile staj eğitimlerini enstitü uygulama sahalarında ve tam donanımlı laboratuvarlarında sürdürecek olan lise ve üniversite öğrencileri bulunacağı, gerek hizmet içi eğitimlerle Türkiye çapındaki kamu kuruluşlarındaki mühendislere ve tüm yöre çiftçilerine kurum bünyesindeki uzman personelleri vasıtasıyla eğitimler düzenleyecek” şeklinde konuştu.

“VAN ÖNEMLİ KONUMA SAHİP”

Van’ın tarım ve hayvancılıkta önemli bir il olduğunu belirten Dr. Orman, “İlimiz küçükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Aynı zamanda geniş çayır ve meralarıyla yem bitkilerin de birinci sıradayız. Bu özelliğiyle ilin hayvancılık alanındaki üretiminin Türkiye ortalamasının üstünde seyrettiği, bu müthiş potansiyelinin yanı sıra Dünya’da bir tek Van’da yetiştirilen endemik koyun ırkı olan Norduz koyunu ve keçisine sahiptir.  Ayrıca Türkiye iç sularında avlanan balıkların toplam yüzde 33’ünü oluşturan endemik Van Balığı’na, çeşit çeşit ıtri bitkilerle üretilen Van Otlu peynirine sahip kentimizin inanılmaz hayvancılık ve su ürünleri potansiyelini ele almak birinci hedefimizdir” dedi.

“YENİ PROJELERİN BÖLGEYE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”
Van’ın ve bölgenin gelişmesi için her türlü çalışmayı yapacaklarını söyleyen Dr. Erdal Orman, “Bölgenin zengin florasında genetik çeşitlilik açısından birer hazine olan, yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen fakat dış pazarlara açılamayan yerel meyve ve sebzeleri ile hububat çeşitlerini enstitü ar-ge çalışmaları sayesinde planlı bir ıslah programıyla ele alarak ortaya çıkarmak, kültüre alınıp korunmasını sağlamanın yanı sıra, tanıtılması, yetiştiriciliğinin ekonomik anlamda teşviki ve son aşamada tescilini sağlayacağız. Böylece Türk tarımına kazandırılacak, tüm bunları gerçekleştirirken her aşamada bölge üniversiteleri, il ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve bağlı kuruluşlarla entegre çalışacağız. Kuruluşu 40 yıl gecikmiş bir enstitü olarak kaybedecek bir dakikamız bile yok. Gerçekleştirilecek Ar-Ge çalışmalarıyla bölge tarımına önemli katkılar sunacağız. Yeni projelerin bölgeye hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —