Van TSO, Van Mutfak Gurme Fuarı, Kazakistan İşletme Geliştirme Programı ve Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliğine ilişkin önemli bir toplantı düzenledi. Toplantıda önemli noktalara değinildi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), son iki haftada kentte yapılan Van Mutfak Gurme Fuarı, Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı ve Kazakistan İşletme Geliştirme Programına ilişkin basın mensuplarıyla bir araya gelerek önemli bir toplantı yaptı.
Van TSO Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ilde yayın yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle buluştu. Yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren Takva, amaçlarının Van’ın tanıtımı ve başarısı olduğunu söyledi.
VAN MUTFAK GURME FUARI 23 BİN KİŞİYİ AĞIRLADI
Van’da ilk kez düzenlenen Van Mutfak Gurme Fuarı’na ilişkin konuşan Takva, fuarın kent için önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek, ilk olmasına rağmen iki günde 23 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti.
Bazı illerde benzer gastronomi alanında yapılan fuarların artık turizm objesi haline geldiğini söyleyen Takva, “Ulusal ve uluslararası fuarcılığın altyapısını Van’da kurmuş durumdayız. Yeme içme sektörü turizm için artık vazgeçilmez bir durum aldı. Gastronomi fuarları artık bir kültür haline geldi. Van ilimiz de bu anlamda tescillenmiş markalarıyla bu alanda önemli bir yere sahip. İlkini yaptığımız Van Mutfak Gurme Fuarı, güzel bir düzeyde geçti. Ulusal bazda da büyük ilgiyle karşılandı. Birçok ilin ticaret odaları ve borsaları fuara katılım sağladı. Fuarımızı 3 günde 23 bine yakın kişi ziyaret etti. İnanıyorum ki gastronomi fuarı Van’da 3-4 yıl içerisinde gözde bir duruma gelecektir. Bunun gelecek yıllar için 70-80 Milyon TL bir değere kavuşmasını öngörmekteyiz. Çünkü yöresel ürünler artık ticari bir mal halini almış durumdu. Van’ın bu bakımdan tescilli ürünleri artık bir değere bindi. Ticari bir serüvene kavuştu. Tabibi burada bu işi sadece VATSO’ya yüklemek, her şeyi VATSO’dan beklemek yanlış bir yaklaşım. Van’da görev yapan bütün meslek odalarının bu önemli sürece dahil olmalarını bekliyoruz. Bu farkındalığı katkı sunmaları Van’ın bu alanda geleceği için önem taşıyacaktır. Gönül isterdi ki Van’ın 13 ilçesi de kendisine has ürünleri fuarda sergilemesi, bunun tanıtımını yapması, fuarı daha cazip hale getirmesi elbette daha güzel neticeler doğuracaktır. İnşallah önümüzdeki fuarda bunu gerçekleştirebiliriz. Bu yaklaşım fuara zenginlik katacaktır. Van için bu fuarı daha da çeşitlendirerek ulusal düzeyde bir katma değer haline getirmemiz gerekir. Ben inanıyorum ki el birliğiyle önümüzdeki yıllarda Van Mutfak Gurme Fuarı, Antalya Expo fuarı düzeyinde bir potansiyele kavuşacaktır” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE-İRAN SINIR İLLERİ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI HER YIL YAPILMALI”
Van TSO’nun girişimleri ile 8 yıl aradan sonra “Türkiye-İran Sınır İller Ekonomik İşbirliği Toplantısı”nın 6’ncısı Van’da düzenlendi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde Van’da yapılan Türkiye-İran 6. Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı’nın önemine değinen Başkan Takva, “Bu toplantı bizim davetimiz üzerine yapıldı. Nitekim bu toplantıya İran heyetinden en üst düzey katılım sağlandı. İran tarafından yüze yakın önemli isimler katılım gösterdi. Van Gurme ve Mutfak Fuarı ve İran heyeti ile yapılan ekonomik toplantı Van için önemli iki gelişmedir. Bu iki önemli gelişmeyi önümüzdeki süreçte Van olarak çok iyi değerlendirmek gerekir. İranlı turistlerin Van’a büyük ilgi gösterdiği bir dönemde İran tarafından yüze yakın çok önemli isimleri burada ağırlamak, İranlı turistler için de önemli bir özgüven sağlamıştır. Bu da Van’ın onlar için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ben önümüzdeki süreçte bu ekonomik toplantının da Van’a önemli katkı sunacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
VAN TSO YÖNETİM KURULU’NUN KOMİSYONLARDA GÜNDEME GETİRDİĞİ SORUNLAR
Van TSO tarafından Türkiye-İran Sınır İller Ekonomik İşbirliği Toplantısı’nda, Kapıköy Gümrük Kapısı’nın transit geçişe açılması, Kapıköy Gümrük Kapısı’na STM sahası yapılması, İran bankalarının İlimizde şube açması, Kapıköy Gümrük Kapısı’na tam donanımlı laboratuvar yapılması, Kapıköy Gümrük Kapısı’na İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmesi, İran Konsolosluğu’nun İlimizde hizmet vermesi, Sınır kapılarından kimlikle geçiş yapılması, Başkale Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması, Çaldıran Çilli Sınır Kapısı’nın açılması, Sınır Ticaret açık pazarının kurulması, Gümrük mevzuat hükümlerinin hafifletilmesi, Serbest Bölge kurulması, Türkiye-İran Ortak OSB kurulması, Açık pazar yer ve sahası yapılması, İthalat ve ihracata konu olan tüm ürünlerin Sınır Ticaretine dahil edilmesi, Gümrük vergilerinin düzenlenme gibi konular gündeme getirildi.
KAZAKİSTAN İŞLETME GELİŞTİRME PROGRAMI
Oda yönetimi olarak Kazakistan’a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini anımsatan Başkan Takva, “Kazakistan gezisi gayet olumlu geçti. Buradaki ekonomik potansiyeli iş adamlarımızın yönelmesi lazım. Kazakistan tarafından yatırım yapmak isteyen iş adamlarına güzel destekler söz konusu. Vanlı iş adamlarımız oralarda güzel yatırımlar yapmışlar. Bununla gerçekten gurur duydum. Bunun daha da artmasını umuyorum. Biz Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak Kazakistan’da yatırım yapmak isteyen, oralara ekonomik olarak açılmak isteyen iş adamlarına her türlü öncülüğü yapmaya hazırız” diye belirtti.
KAZAKİSTAN’DA YAPILAN GEZİ VE İNCELEMELER
Van Tcaret ve Sanay Odası KOSGEB’n “İşletme Geliştirme Programı” kapsamında Kazakistan’a gitti. Heyet ilk olarak; Türkistan Atamekan Eyalet Girişimciler Odası Başkanı Aslan İbodulloyev, Türkistan Yatırım Şirket Müd. Berk Kenzhebayev, Kazakh Invest Şirket Türkistan Bölge Müdürü Maksat Joldasbekov ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekil Prof. Dr. Peyami Battal ile bir araya geldi. Türkstan Sanay Bölgesi ve Özel Ekonomi Bölgesi Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılım sağlandı.
Van Sebze Hali'nde Meyve ve Sebze Fiyatları Durumu Ne? Van Sebze Hali'nde Meyve ve Sebze Fiyatları Durumu Ne?
Türkistan’da üretim ve yatırım alanları gezildi. Türkistan Girişimcilik ve Sanayi Dairesi ziyaret edildi. Atamekan Eyalet Girişimciler Odası ziyaret edildi. Van TSO ile Atamekan Eyalet Girişimciler Odası arasında “İşbirliği ve İşletme Geliştrme Protokolü” imzalandı. “İşletmeden İşletmeye (B2B)” görüşmeler yapıldı.
Çimkent Kalkınma Ajansı ziyaret edildi. Çimkent Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar ziyaret edildi ve üretim alanları incelendi. Türkiye Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Latfşah Asanov ziyaret edildi. Dışişler Bakanlığı Almatı Temsilciliği Başkanı Bakıtcan Bolegenov ziyaret edildi. Almatı’nın Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Evren Müderrisoğlu’na hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirildi. Paulmark Mağazası ziyaret edildi.
Basın mensuplarıyla yapılan değerlendirme toplantısına; Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Fevzi Çeliktaş ve Mehmet Değer, Van TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Veysel Parin, Burak Gültepe, Mahmut Köroğlu, Kadir Gülgeldi, Fahri Borak ve Reşit Yaren ile Van TSO Yönetim Kurulu Meclis Başkanı Turan Avcı katıldı.
Toplantı soru cevap şeklinde sona erdi.
Kaynak: Vanolay
Haber Kaynak : Van Olay Gazetesi