Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, kirliliğin etkisiyle birlikte kıyı şeridi yosunla kaplanması endişelendirdi.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın düzenlediği uzay fotoğraf yarışmasıyla adını dünyaya duyuran Van Gölü, küresel iklim değişikliğinden dolayı yaşanan aşırı kuraklıkla birlikte şimdilerde kirlilikle de gündeme geldi. Kapalı bir havzada yer alan Van Gölü, aşırı sıcaklardan dolayı bir taraftan çekilirken, diğer taraftan da kirletiliyor. Bu çerçevede Van Gölü’nün Mollakasım ve Erciş kıyılarının sığ alanlarında son dönemlerde artan kirliliğe bağlı olarak yosunla kaplandı. Yosun kabusu ise son birkaç aylık süreçte gölde etkisini artırmaya başladı. Özellikle rüzgarlı havalarda gölün Erciş kıyısındaki sahillerde bir anda ortaya çıkan yosun, gölü yeşile boyuyor. Ortaya çıkan bu görüntü ise göle girmek için gelen vatandaşları endişelendiriyor.
“GÖLDE SIKÇA ALG PATLAMALARINA RASTLIYORUZ”
Konuya ilişkin konuşan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü’nün bin 650 rakımda kapalı bir göl olması nedeniyle biyolojik döngüsünün yavaş olduğunu belirtti. Her türlü ekosistemin kendisine gelen kirliliği belli bir ölçüye kadar özümseyebildiğini; ancak bu özümseyebildiğinin üstünde bir kirlilik yaşandığında ekosistemin bazı sinyaller verdiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Bu kimi zaman Marmara’da olduğu gibi müsilaj olarak ortaya çıkıyor. Van Gölü gibi iç ekosistemlerinde de alg patlamaları ya da ‘yosunlaşma’ dediğimiz şekilde ortaya çıkıyor. Aslında son yıllarda havzada çok sıkça alg patlamalarına rastlıyoruz. Geçen yıllarda baraj göllerinde ciddi alg patlamaları oldu ve bununla birlikte birçok balık ölümleri meydana geldi. Bugünlerde de Mollakasım ve Van Gölü’nün Erciş kıyılarında ciddi bir şekilde alg topluluklarının yoğunlaştığını, yosunlaşmanın arttığını görüyoruz. Tabandaki kayaların üstündeki alg toplulukları aşırı derecede meydana geliyor” dedi.
“VAN GÖLÜ’NÜN KİRLİLİK YÜKÜ FAZLA”
Yosunlaşmanın şu an için ciddi bir tehdit oluşturmadığını; ancak Van Gölü’nün verdiği sinyalle kirlilik yükünün fazla olduğunu gösterdiğini dile getiren Akkuş, “Geçmiş yıllarda bu tip manzaralara hiç denk gelmiyorduk. Maalesef bu yıl yoğun bir şekilde yosunların olduğunu görüyoruz. Göldeki sığ alanlarda sıcaklığın artması, besin tuzlarının fazlalaşmasına bağlı buradaki alg ve yosunlar için uygun bir ortam oluşuyor. Aslında Van Gölü bize bir sinyal veriyor. Van Gölü, kirlilik yükünün çok fazla olduğu yönünde bir sinyal veriyor. Dolayısıyla Van Gölü’nün etrafındaki bütün arıtmaların tam kapasiteyle çalışması gerekiyor. Şayet arıtmaların tam kapasiteyle çalışmaması ve kirliliğin artmasıyla yosunlaşma manzaralarını artarak görmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“VAN GÖLÜ ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL”
Sahilde deniz bisikleti işletmeciliği yapan Okan Araz isimli vatandaş, göle girmek için sahile gelenlerin oluşan yosunlardan dolayı endişeli olduğunu ve suya girmeden geri döndüğünü belirtti. Araz, Van Gölü’nün artık eskisi gibi olmadığını ve kirlilikten dolayı kötü kokunun da yayıldığını kaydetti.