Van Valisi Mayıs Ayı Asayiş Raporunu Açıkladı: Mayıs'ta Suç Oranları Azaldı

Vali Balcı'dan Van'da asayiş raporu: Mayıs'ta suç oranları azaldı, terörle mücadelede kararlılık vurgusu.

Van Haberleri 24.06.2024 11:55:22 0
Van Valisi Mayıs Ayı Asayiş Raporunu Açıkladı: Mayıs
Tarih: 24.06.2024 11:55

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Valisi Ozan Balcı, 2024 yılı Mayıs ayı asayiş raporunu Valilik bünyesinde düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

VAN ASAYİŞ DURUMU

Toplantı, Vali Balcı'nın ve üst rütbeli askeri komutanların katılımıyla gerçekleştirildi. Vali Balcı, selamlama konuşmasıyla açılış yaparak, kentteki terörle mücadele faaliyetleri ve asayiş olaylarının yanı sıra, çocuk ve gençlerin korunması ve narkotik suçlarla mücadele gibi bir dizi konu hakkında bilgiler verdi.

KOLLUK KUVVETLERİNİN TERÖRLE MÜCADELEDEKİ BAŞARISI

Vali Balcı, Mayıs ayında müdahale edilen 1.299 olayda aydınlatılma oranının %96 olduğunu belirtti. 4.910 polis ve 4.448 jandarma personelinin görev yaptığı Van'da, terörle mücadelede 29 operasyon düzenlenerek 77 kişiye adli işlem yapıldı ve 26 kişi tutuklandı.

AZALAN ASAYİŞ OLAYLARI VE ARTAN DOLANDIRICILIKLA MÜCADELE

Asayişle ilgili olaylarda mal varlığına karşı suçlarda %17, kişilere karşı suçlarda %11, hırsızlık olaylarında ise %36 azalma gerçekleştiği bildirildi. Vali Balcı, %46 artış gösteren dolandırıcılık olaylarına karşı ise halkı bilinçlendirecek çalışmalara devam edildiğini aktardı.

İLDEKİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

167 okulun çevresinde yapılan çalışmalar ve aranan şahısların etkin bir şekilde yakalanmasına değinildi. Mayıs ayında 959 aranan şahıs yakalanarak adalet önüne çıkarıldı.

TRAFİK DENETİMİ VE KAZALAR

Trafik denetimleri ile ilgili bilgiler paylaşıldı ve 337 kazada 1 kişinin hayatını kaybettiği, 236 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA KARŞI ETKİN MÜCADELE

Açıklamada, göçmen kaçakçılığına karşı yapılan 811 operasyonda 360 organizatörün yakalandığı ve mayıs ayında 3.625 düzensiz göçmenin yakalandığı bilgisi paylaşıldı.

UYUŞTURUCU, KAÇAKÇILIK VE SİBER SUÇLARLA MÜCADELE

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında Mayıs ayında gerçekleştirilen 81 operasyon ve maddi bağımlılıkla savaş konusunda yapılan bilgilendirme çalışmaları anlatıldı. Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelede ise, geçen yılki döneme göre %49 artışla 259 operasyon yapılırken, ele geçirilen malzemeler arasında dikkat çekici miktarlarda altın, makaron ve açık tütün olduğu belirtildi.

KAPIKÖY HUDUT KAPISI RAKAMLARI VE BAYRAM TEDBİRLERİ

Kapıköy Kara Hudut Kapısı'ndan Mayıs ayı boyunca gerçekleşen giriş çıkışların istatistikleri ve bayram dolayısıyla alınan tedbirler de raporda yer aldı. Ayrıca, bayram süresince görevlendirilen güvenlik güçleri ve onların görev dağılımları detaylı bir şekilde anlatıldı.

VALİ OZAN BALCI'NIN YAPITIĞI AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Vali Ozan Balcı, 2024 yılı Mayıs ayı asayiş olayları  değerlendirmesini yaptı

Vali Ozan Balcı, Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen,  6. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Kolcu, Yüksel Kolcu, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanı Binbaşı Fırat Aslan ve İl Emniyet Müdür Yardımcısı Jesmin Ekedal ile birlikte  yaptığı 2024 yılı Mayıs ayı asayış olayları değerlendirme açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 

“Başta terörle mücadele faaliyetlerine, asayiş ve güvenliğin sağlanmasına, çocuk ve gençlerin korunmasına, aranan şahısların yakalanmasına, trafik denetimlerine, göçmen kaçakçılığıyla mücadele faaliyetlerine, narkotik suçlarla mücadele faaliyetlerine, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele faaliyetlerine, siber suçlarla mücadele faaliyetlerine ve Kapıköy Hudut Kapısı güvenliğine yönelik çalışmalarımızı  paylaşmak istiyorum.

İlimizde kamu huzurunun ve güvenliğinin sağlanması, suç ve suçlularla mücadele kapsamında 4.910 Polis ve 4.448 Jandarma personeli görev yapmaktadır. Mayıs ayı içerisinde Kolluk Birimlerimizce yapılan çalışmalar neticesinde; toplam 1.299 olaya müdahale edilmiş olayların aydınlatılma oranı %96’dır.

Terör örgütlerinin eylem ve faaliyetlerine karşı mücadelemiz ve operasyonlarımız kararlılıkla devam etmekte olup terör örgütlerine yönelik mayıs ayı içerisinde 29 operasyonda 77 şahsa adli işlem yapılmış, 26 şahıs tutuklanmıştır. Vatandaşlarımızın birlik ve bütünlüğü aynı zamanda huzuru ve güvenliği için hiçbir terör örgütüne göz açtırmayacağımızı bilmenizi isteriz.

Asayiş olaylarında kamu huzuru ve güvenliğinin sağlanması, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin tesisi için kolluk birimlerimizce yürütülen çalışmalar kesintisiz devam etmektedir. İlimizde belirtilen dönem içerisinde
189 Mal Varlığına Karşı,
617 Kişilere Karşı,
65 Hırsızlık,
35 Dolandırıcılık olayı meydana gelmiştir.
Asayiş olaylarında kolluk güçlerimizin özverili çalışması sonucu alınan tedbirler sonucunda ilimiz genelinde geçmiş yılın aynı dönemine kıyasla mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 17, kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 11, hırsızlık olaylarında ise yüzde 36 azalış gerçekleşmiştir.
yüzde 46 artış gösteren dolandırıcılık olayları üzerinde gerekli tedbirler alınarak halkımızı bilinçlendirmek adına konu üzerinde titizlikle çalışmalar icra edilmektedir.

Çocuk ve Gençlerin Korunmasına Yönelik Güvenli Okul Projesi Kapsamında; okul çevrelerimizin daha güvenli hale getirilmesi, çocuk ve gençlerimizin daha sağlıklı, güvenli bir eğitim alabilmeleri ve oluşabilecek suçların önlenmesi için 167 okul çevresi ziyareti yapılarak okul çevresinde bulunan 5 internet kafe, 120 park-bahçe, 65 kahvehane ve 84 diğer umuma açık yer kontrol edilmiştir. İcra edilen faaliyetlerimiz artırılarak devam etmekte olup geçen yılın aynı dönemine kıyasla okul çevrelerimizde meydana gelen olaylarda yüzde 42 azalma gerçekleşmiştir.

Aranan Şahısların Yakalanmasına Yönelik; ilimiz genelinde aranması bulunan şahısların yakalanması ile ilgili olarak Kolluk birimlerimizin yoğun çalışmaları neticesiyle geçmiş döneme kıyasla yüzde 103 artış gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz ay içerisinde 959 aranan şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir. Yakalanan şahısların 179’i hapis cezası ile 780’i ifadeye yönelik aranması bulanan şahıslardır.


Trafik Konusunda; alınan tüm tedbirlere rağmen ilimizde; 337 trafik kazası meydana gelmiş,  236 şahıs yaralanmış ve 1 vatandaşımız vefat etmiştir. Yapılan trafik denetlemeleri, devriyeler, eğitimler ve alınan güvenlik tedbirleri ile trafik kazalarının önüne geçilmesi ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için kolluk birimlerimiz tarafından yürütülen çalışmalar etkin bir şekilde devam etmektedir.
Trafik düzeninin sağlanmasında katkısı bulunan ve kurallara riayet eden tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile mücadelede de 811 operasyonda 360 organizatör hakkında işlem yapılmıştır. Yapılan operasyon neticesinde mayıs ayı içerisinde 3.625 düzensiz göçmen yakalanmıştır. Göçmen Kaçakçılığı önlemeye yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir.

Uyuşturucu ile mücadelede kolluk birimlerimiz tarafından ilimizde uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasının veya ticaretini yapılmasının önlenmesine yönelik çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir. Geçtiğimiz ay verileri incelendiğinde 81 operasyon yapılarak 89 şahıs hakkında adli işlem yapılmıştır. İlimizde Narkotik suçları ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda ele geçirilen malzemeler;

Madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele alanında vatandaşlarımızın farkındalığının artırılması ve gençler arasında uyuşturucu kullanımının önlenmesi amacıyla, 41 etkinlikte 879’u anne/anne adayı olmak üzere 2.131 kişiye bilgilendirme yapılmıştır.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Faaliyetlerinde;
Operasyon sayımız geçmiş yılın dönemine kıyasla yüzde 49 artış göstererek 259’a yükselmiş ve bu operasyonlarda 422 şahıs hakkında adli işlem yapılmıştır. Terör örgütlerinin finans kaynaklarından olan kaçakçılık ile ilgili çalışmalarımız ve operasyonlarımız hız kesmeden devam etmektedir.
İlimizde Kaçakçılık ve Organize suçlarla mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda ele geçirilenler;

Ayrıca yakalanan malzemelerde en dikkat çekici olanlar;
94 kilogram külçeler halinde altın
691.840 adet makaron
962 kilogram açık tütün ele geçirilmiştir.
Organize Suçlarla Mücadele kapsamında; bulunduğumuz ay içerisinde 1 suç örgütüne operasyon yapılmış ve 12 şahsa adli işlem yapılmıştır.

Siber Suçlarla Mücadele Faaliyetlerinde; Mayıs ayında 98 siber olayı meydana gelmiş, 17 şahıs hakkında adli işlem yapılmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte bilgi teknolojilerinin kullanılması, vatandaşlarımızın güvenliği, oluşabilecek riskleri önlenmesi ve vatandaşlarımızın farkındalıklarının artırılması adına Siber Farkındalık ve Bilinçlendirme Faaliyeti kapsamında 2.145 kişiye bilgilendirme yapılmıştır.

Kapıköy Hudut Kapısı; Kapıköy Kara Hudut Kapısından mayıs ayı içerisinde 64.939 kişi ülkemize giriş yapmış, 61.394 kişi ülkemizden çıkış yapmıştır.

Kurban Bayramı münasebetiyle alınan tedbirlerle; siz değerli vatandaşlarımızın  bayramı coşku ve huzurla geçirmesi, sevdikleriyle sağlıkla kucaklaşması maksadıyla Kurban Bayramı öncesinde ve bayram boyunca;
Jandarma ekiplerimiz tarafından;
124 tim/unsur,
275 trafik personeli,
8.230 personel,
Asayiş yönünden 700 tim/unsur,
1.158 kara aracı
181 Dron
Polis ekiplerimiz tarafından;
Her gün için ayrı ayrı 50 trafik ekibi
4 motorize unsur
128 trafik personeli,
Asayiş yönünden 100 ekip,
542 personelden oluşan devriye ekipleri,
11 motosikletli polis ekipleri görevlendirilmiştir.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Cuma 24.2 ° / 14.1 °
Cumartesi 25.3 ° / 15.1 °
Pazar 25.4 ° / 14.5 °