Van Otlu Peyniri Avrupa Yolunda: AB Coğrafi İşaret Başvurusu Tamam!

Van otlu peyniri Avrupa yolunda.

Van Haberleri 21.08.2024 22:42:43 0
Van Otlu Peyniri Avrupa Yolunda: AB Coğrafi İşaret Başvurusu Tamam!
Tarih: 21.08.2024 22:42

AVRUPA'DA TESCİL ADIMLARI

Van'ın ünü sınırları aşan geleneksel lezzeti, Van Otlu Peyniri, artık Avrupa coğrafi işaret tescil sürecinde önemli bir adımı daha geride bıraktı. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Van TSO) öncülüğünde, bu eşsiz peynirin Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili için başvuru yapıldı. Bu hamle, Van Otlu Peynirini Avrupa'da koruma altına almayı ve peynirin uluslararası arenada tanıtımını güçlendirmeyi amaçlıyor.

OTLU PEYNİRİN TESCİL YOLCULUĞU

Van için adeta bir simge haline gelen, geleneksel yöntemlerle üretilen otlu peynir, Van TSO'nun 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) yaptığı başvuruyla Türkiye'de coğrafi işaret tescili alarak koruma altına girmişti. Tescil, 17 Eylül 2018'de resmiyet kazandı. Peynirin bu yeni başvurusuyla, uluslararası alanda da benzer bir koruma ve marka bilinirliği hedefleniyor.

VAN TSO BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Yerel ürünün değerini ve bilinirliğini arttırmak için çalışmalar yürüten Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, başvuruyu gerçekleştiren ekip için takdirlerini dile getirdi ve Van Otlu Peynirinin coğrafi işaret başvurusunun başarıyla yapıldığını duyurdu. Erkan Atacan başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ

Coğrafi işaret tescili; ürünün kaynağını, kalitesini, sağladığı istihdamı ve bölgesel ekonomik değerini koruyarak, ürünün sahteciliğine ve taklit edilmesine karşı bir güvence sağlar. Dünya genelinde coğrafi işaretli 10 bini aşkın ürün bulunuyor ve bu pazarın büyüklüğü 250-300 milyar dolar civarında. Yalnızca Avrupa pazarının değeri ise 100 milyar Euro olarak tahmin ediliyor. Coğrafi işaret alınan ürünler oldukça değerli hale gelerek, üreticisi için daha yüksek gelir olanakları sunuyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Cuma 8 ° / 2.3 °
Cumartesi 9.7 ° / 2.7 °
Pazar 9.4 ° / 3.4 °