Van Kültür Yolu Festivali 29 Haziran'da başlıyor

Türkiye Kültür Yolu Festivali coşkusu Adana, Şanlıurfa, Bursa, Samsun ve Trabzon’un ardından Van’da yaşanacak.

Van Haberleri 26.06.2024 19:25:21 0
Van Kültür Yolu Festivali 29 Haziran
Tarih: 26.06.2024 19:25

Türkiye Kültür Yolu Festivali coşkusu Adana, Şanlıurfa, Bursa, Samsun ve Trabzon’un ardından Van’da yaşanacak. 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında tam 9 gün boyunca Van, birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Festival süresince Van’ın tarihi, kültürel ve doğal zenginliği ışığında eşsiz bir festival deneyimi yaşanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin altıncı durağı doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerle harmanlanmış Van olacak. Bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına dahil olan Van, 29 Haziran- 7 Temmuz 2024 tarihleri arasında konserler, tiyatrolar, opera gösterileri, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. Van Kültür Yolu Festivali kapsamında 30’dan fazla noktada 500’ün üstünde etkinlik gerçekleştirilecek.

MÜZİĞİN HER ÇEŞİDİ VAN’DA YER ALACAK

Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Vanlılar doyasıya eğlenecek. Atatürk Kültür Parkı’nda kurulacak ana sahnede, Oğuzhan Koç, Alişan, Mert Demir, Berdan Mardini, Fatma Turgut, Merve Özbey, Bengü, Cem Adrian ve Ferhat Göçer sevilen şarkılarıyla Vanlılarla buluşacak.  

Van Uygulama Oteli Konferans Salonu’nda Burcu Karadağ’ın “Ney in Ethno Jazz”, Yücel Arzen’in “bAŞKa-Şarkılar&Türküler” ve sevilen grup Retrobüs konseri ile ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun “Güneş Ülke Anadolu” isimli piyano resitali gerçekleşecek. 

Atatürk Kültür Merkezi Van Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde de oyuncu ve müzisyen Uğur Arslan’ın “Afara’’ gösterisi, İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu sevilen sanatçılar Umut Akyürek ve Enver Merallı’nın solist olarak yer aldığı “Ahmet Kaya Şarkıları” konseri ve Turan Manafzade’nin piyano resitali düzenlenecek.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı koro ve topluluklar da festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak. Akdamar Adası Kilise Avlusu’nda Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Ses Sanatçıları dinletileri, Uygulama Oteli Konferans Salonu’nda şef Fatih Alaskan eşliğinde Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu ‘’Dillerden Yüreklere Halk Ezgileri’’ konseri, Van Müzesi’nde Cumali Uğur ve Ferhat Aktaş, piyano ve keman dinletisiyle müzikseverlere unutulmaz anlar yaşatacak. Van Kent Meydanı’nda ise Ankara Devlet Sahne Sanatları Topluluğu ‘’Kardeşlik Halayı’’ temsili gerçekleşecek.

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI

Festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, "Atatürk Kültür Yolunda" adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Edremit Marina’da ziyaretçilerle buluşacak.  Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâ destekli dijital sanatla yeniden hayat bulacak. 

Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” veri heykeli dijital sergisi Tariria’da sergilenecek. Atatürk Kültür Merkezi Van Devlet Tiyatrosu Fuaye Alanı’nda Hüseyin Ünlü’nün “Feqi'den Tuvale” resim sergisi, Akdamar Adası Kilise avlusunda sanatçı Sultan Adler’in “Lale Kız” sergisi, Eski Van Şehri Hüsrevpaşa Camii Külliyesi’nde Albayrak Hat Koleksiyonu’ndan ‘’Besmele-i Şerif’’ Hat Sergisi sanatseverlerle buluşacak. 

Van Müzesi de festival süresince sanatın farklı alanlarından birçok sergiye ev sahipliği yapacak. Van Olgunlaşma Enstitüsü’nün hazırladığı ‘’Urartu Kıyafetleri Sergisi’’, ‘’Eskizden Piksele Dijital Sanat Sergisi-Anatolia Edition”, tarihi eser kaçakçılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan ‘‘Kaçış Yok’’ sergisi, Esmaeil Rashvand, Parisa Nami, Saba Jafari Kabaklı ve Alan Kouchakpour’un ‘’Selam’’ karma sergisi ve “Matraki bir Osmanlı Yıldızı’’ sergisi Van Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak.

FOTOĞRAFÇILIK ALANINDA BİRÇOK ETKİNLİK FESTİVALDE MERAKLILARIYLA BULUŞACAK

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) tarafından Van Uygulama Oteli Konferans Salonu’nda festivalin ilk günü Van Fotoğrafçılar Maratonu gerçekleştirilecek. Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) Başkanı Riccardo Busi’nin ‘’Seyahatlerden’’ fotoğraf sergisi de meraklılarla buluşacak. Ayrıca Bussi, TFSF Başkanı Dr. Sefa Ulukan moderatörlüğünde düzenlenecek “Fotoğraf Sanatında Uluslararası Örgütlenme” konulu söyleşiye katılacak. Festival kapsamında ayrıca ‘’Van Faunasının Turizme Etkisi’’ ve ‘’Van’da Yaşamdan İzler’’ fotoğraf gösterileri ve Tarihçi Dr. Rıdvan Süslü ile “Kadrajın Ötesinde, Sessiz Bir Sanatın Gücü” söyleşileri düzenlenecek.

9-13 yaş arası fotoğraf meraklısı çocuklar da “Oyunlarla Fotoğraf Atölyesi” etkinliğinde bir araya gelecekler.

ÜNLÜ İSİMLERLE SÖYLEŞİLER

Festival süresince birbirinden önemli isimler düzenlenecek söyleşilerle meraklılarıyla buluşacak. Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray festivalin ilk günü Atatürk Kültür Merkezi Van Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde düzenlenecek söyleşide sevenleriyle buluşacak. Ünlü stand-upçı Gökhan Ünver ve yazar Beyhan Budak’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda önemli isim festival kapsamında edebiyattan tarihe, sağlıktan şehir yaşamına kadar birbirinden farklı konularda düzenlenecek söyleşilere katılacak.

SANATLA DOLU VAN: KONSER, OPERA, BALE VE TİYATRO 

Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile Vanlılar belirlenen farklı festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

Van Atatürk Kültür Merkezi Van Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde Ankara Devlet Tiyatrosu’nun Yüzyıllık Destan ‘’Ateş’’ ve Yüzyıllık Destan ‘’Savaş’’ temsilleri ve Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin ‘’Bir Napoli Akşamı’’ ile ‘’Türk Besteciler ve Şarkıları’’ konserleri sanatseverlerle buluşacak.  Akdamar Adası Kilise Avlusu’nda ise Samsun Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü’nün Akdamar Quartet dinletisi ise unutulmaz bir gece yaşatacak.

Van Kent Meydanı’nda; Van Oturma Gecesi Programı, Yusuf Şahik-Nurhan Atmaca, Aşıklar Programı, Türk Halk Müziği konseri, Dengbej (Memet Metin Barlık, Servet Devran, Ömer Devran, Gülay İncaz), Feqiye Teyran İlahi ve Kaside Programı, Dengbej İsmail Seyranoğlu ve Servet Devran-Elif Abalı konseri, Haktan İpek ve Neşe-i Muhabbet Orkestrası konseri gerçekleşecek.

GELENEKSEL VE ÇAĞDAŞ SANAT BİR ARADA

Festival süresince Van Olgunlaşma Enstitüsü ve Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek atölyelerde geleneksel el sanatları çalışmaları sergilenerek, farkındalık oluşturulacak. Van İl Halk Kütüphanesi de farklı alanlardan birçok söyleşiye ev sahipliği yapacak. Urartu Halı Kilim Dokuma Merkezi’nde Dokuma Atölyesi gerçekleşecek. 

FİLİSTİN MÜCADELESİNE SAYGI DURUŞU 

Van Kültür Yolu Festivali kapsamında Filistin’in mücadelesine bir saygı duruşu olarak birçok etkinlik gerçekleşecek. Uygulama Oteli Konferans Salonu’nda Filistin Direniş Sineması ve söyleşisi etkinliği kapsamında Murat Yıldırım moderatörlüğünde Filistinli Yönetmen Mai Masri ile söyleşi ve ardından “3000 Gece” isimli filmi izleyici ile buluşacak. Aynı salonda ayrıca İnsanlık Sahnesi Filistin Şiirleri ve

Konseri düzenlenecek. Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El-Ali’nin özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen Hanzala sergisi Eski Van Şehri Hüsrevpaşa Camii Külliyesi İmarethane de görülebilecek.

ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL

Atatürk Parkı’na kurulacak olan birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” ile çocuklar gönüllülerince eğlenecek. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak. Van AVM Paribu Cineverse  ise TURSAK 20.Çocuk Filmleri Festivali kapsamında çocukları sevdikleri filmlerle buluşturacak. Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen ‘’Okulumuz Orman’’ çocuk oyunu iki ayrı temsille çocuklarla buluşacak.

FESTİVALDE 11 FARKLI GASTRONOMİ DURAĞI 

Gastronomik zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Van’da ‘Festival Lezzet Durağı’ olarak 11 farklı nokta belirlendi.  Van Kültür Yolu Festivali Lezzet Durakları’nda yerli ve yabancı ziyaretçiler asırlara dayanan lezzetleri hikayesiyle, malzemesiyle deneyimleme ve keşfetme imkanına sahip olacak.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Cumartesi 25.3 ° / 15.1 °
Pazar 25.4 ° / 14.5 °
Pazartesi 27.1 ° / 16.5 °