Urartu Hazinesi Van'da Gün Yüzüne Çıktı: Tonluk Heykel Bulundu!

Van'da tarihi keşif: Urartular dönemine ait büyük basalt heykel bulundu.

Van Haberleri 1.11.2024 17:16:18 0
Urartu Hazinesi Van
Tarih: 01.11.2024 17:16

GARIBIN TEPE'DE TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Van'da sürdürülen arkeolojik kazılarda, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin değerli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın bilimsel danışmanlığındaki ekip, tarihi bir bulguya imza attı. Van'ın Tuşba ilçesinde bulunan Garibin Tepesi'nde yürütülen kazılar esnasında, Urartular çağına ait muazzam bir basalt heykel keşfedildi.

ANITSAL ESER VAN MÜZESİ'NDE

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle ve Van Müzesi önderliğinde yapılan kazılar, bu yıl tepenin güney kısmında yoğunlaştı. Ekip, 2 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğindeki, boynu kırık durumda olan anıtsal heykeli titizlikle Van Müzesi'ne nakletti. Prof. Dr. Işıklı, heykeli Urartu plastik sanatının nadide bir örneği olarak nitelendirdi ve bu kadar büyük ve üç boyutlu bir eserle ilk defa karşılaştıklarını aktardı.

TARİHİN GİZEMİNE AÇILAN KAPI

Prof. Dr. Işıklı'nın ifadelerine göre, Anadolu'nun tarihi zenginliği her kazıda kendini göstermekte ve Van'daki bu yeni keşif bilim dünyasında heyecan yaratmaktadır. Kazılarla geçmişin sırları aydınlatılmaya devam ediyor ve Işıklı, çıkarılan bu heykelin gelecek çalışmalar için umut verici olduğunun altını çiziyor. Ayrıca heykelin hangi figürü temsil ettiği ve ne anlam taşıdığı hakkında detaylı araştırmaların sürdüğünü belirtiyor.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDEN KÜLTÜREL MİRASA DESTEK

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi'nin kültür mirasını koruma çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayarak, üniversitenin bilimsel katkılarının önemine dikkat çekti. Garibin Tepesi'nde bulunan bu önemli keşfin, hem arkeolojik çevrelerde hem de üniversitenin bilimsel çalışmalarında büyük bir değer taşıdığını söyleyen Hacımüftüoğlu, gelecek nesillere aktarılacak tarihi mirasın korunmasının öneminin altını çizdi.


Perşembe 7.7 ° / 0.7 °
Cuma 8 ° / 2.3 °
Cumartesi 9.7 ° / 2.7 °