Tarih: 31.12.2022 11:11

Türkiye’yi ithal elektrikli scooter çöplüğü olmaktan kurtaracak uzun ömürlü çözüm: Yüzde yüz yerli ve milli e-skuter

Facebook Twitter Linked-in

Yüzde yüz yerli ve milli elektrikli skuter üreten firmanın sahibi Tarık Öğüt, ürettikleri ürünün Türkiye’yi e-skuter çöplüğü olmaktan kurtaracağını ifade ederek, paylaşımlı kullanıma çok daha dayanıklı olduğunu ve kullanım ömrünün muadillerine göre 3 yıl daha fazla olduğunu dile getirdi.
Dünya genelinde insanlar tarafından trafik yoğunluğunun artmasına alternatif çözüm olarak ortak kullanımlı elektrikli scooter’lar (e-skuter) kullanılmaya başlandı. Birçok firma yurt dışından ithal ettiği ürünlerle Türkiye’de de paylaşımlı kullanıma uygun olaran e-skuter talebine arz sağlamaya çalışıyor. Genel olarak Çin’den ithal edilen e-skuterlerin ortalama kullanım ömürleri 2 yıl olarak kaydedildi. Bu durum Türkiye’nin bir süre sonra e-skuter çöplüğü olmasına yol açacak. Bir Türk firması ise bu konuya yüzde yüz yerli ve milli e-skuter üreterek hem Türkiye’nin e-skuter çöplüğü olmasını engellemek hem de bu ürünler ithal edilirken oluşan cari açığa çözüm bulma amacı güdüyor. Söz konusu firmanın sahibi Makine Mühendisi Tarık Öğüt, o ürünü basın mensuplarına tanıtarak, e-skuterin üretimden ihracat sürecine kadar olan çalışmaları anlattı.
“Ülkemizi e-skuter çöplüğü olmaktan kurtarıyoruz”
İki sene önce bir e-skuter geliştirmeye başladık. Bu e-skuteri sokaklarda gördüklerinizden ayıran çok önemli özellikler var. Özellikle sürücü güvenliğine büyük önem veriyoruz. Sürücü güvenliği anlamında ön tekerleklerimiz 14 inç. Ayrıca motor kontrol yazılımı yumuşak kalkışa izin veriyor. Çok daha güvenli bir sürüş algoritması var yazılımının içinde. E-skuterimiz ömür bakımından sokaklarda gördüğünüz Çin’den gelen e-skuterler gibi 2-3 yıl ömre sahip değil. En az 5 yıl ömrü var. Ülkemizi e-skuter çöplüğü olmaktan kurtarıyoruz. Ülkemize uzun ömürlü ürünler vermek istiyoruz” dedi.
“İlk önce Türkiye piyasasına ardından da Avrupa’ya ihracata başlayacağız”
İki yıl önce Olo Mobility isimli bir şirket kurduklarını aktaran Öğü, “Bu şirket, önümüzdeki yıl 2023’ün ilk yarısında bir tesis kuracak ve seri imalata başlayacak. İlk önce Türkiye piyasasına ardından da Avrupa’ya ihracata başlayacağız” ifadelerini kullandı.
“E-skuterimiz, yüzde yüz yerli ve milli bir ürün”
Söz konusu e-skuteri muadillerinden ayıran bir diğer özelliğin pili olduğunu ifade eden Öğüt, “Bu pil, ASPİLSAN Enerji A.Ş.’nin ürettiği bir pil. Bu pilin içinde Etimaden’in bor atıklarından ürettiği lityum var. Bu lityum pilimize güç veriyor. Ayrıca bu pil, Etimaden’in olduğu için de ayrı bir gururluyuz. Amacımız Türkiye’yi ithal ürünlerden kurtarmak. E-skuterimiz, yüzde yüz yerli ve milli bir ürün. Tüm Türkiye’ye ve Avrupa’ya sunmak istiyoruz bu ürünü” değerlendirmesini yaptı.
“Uzun menzilli yolculuk yapmak isteyenler için de e-skuterimizi değiştirilebilir pile sahip şekilde tasarladık”
E-skuterin 60 kilometre menzile sahip olduğu bilgisini veren Öğüt, “Yaklaşık olarak evinizde bunu 4-5 saatte doldurabilirsiniz. Örneğin elinizde iki pil varsa biri dolu durur. Boşu çıkararak doluyu takabilirsiniz. Uzun menzilli yolculuk yapmak isteyenler için de e-skuterimizi değiştirilebilir pile sahip şekilde tasarladık” diye konuştu.
“E-skuter konusunda ülkemizin cari açık problemini çözmek için katkıda bulunmak istiyoruz”
Bursa’da kurulacak fabrikanın yılda 5 bin e-skuter üreteceğini dile getiren Öğüt, “Bu on binlerce ürüne ulaşacak. Dünyada şu anda büyük bir pazar var. Bu noktada ülkemizin cari açık problemini çözmek için katkıda bulunmak istiyoruz. Büyük bir ihracat potansiyeli var. Bunu kullanmak istiyoruz” dedi.
Satış fiyatı bin dolar
Öğüt, söz konusu e-skuterin satış fiyatının bin dolar civarında olacağını belirterek, e-skuterin paylaşımlı kullanıma (kaba kullanım) uygun olduğunu ifade etti.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —