“Terör belası bitince aş, iş umudu olan gençlerimize yeni kapılar açılacaktır”

Özel Marmara Fen ve Teknoloji Koleji açılışı yapıldı.

Van Haberleri 21.10.2022 12:23:00 0
“Terör belası bitince aş, iş umudu olan gençlerimize yeni kapılar açılacaktır”
Tarih: 21.10.2022 12:25

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Öğrencilerinde hem akademik anlamda hem de mesleki teknik anlamda çağın gerektirdiği donanımı yakalamayı hedeflerken; nitelikli eğitimi sürekli kılan ve gelişen, ulusal ve evrensel anlamda tüm insanlığa fayda sağlayan, insana ve çevreye saygıyı ilke edinen, yetiştirdiği insan ve verdiği eğitimle örnek gösterilen, Özel Marmara Fen ve Teknoloji Koleji açılışı yapıldı.

Açılışta Vangölü TV mikrofonuna özel konuşan AK Parti Van milletvekili Abdullahat Arvas şunları söyledi:

Erciş 180 bine yakın bir nüfusa sahip bir ilçedir. Tarım, hayvancılık ve turizm hepsi var bir tek sanayi eksikti oda oldu.  Erciş OSB’nin 1998 yılında projesi tasarlanmıştı. 2018 yılında milletvekili olduğumuz zamanda hemen dosyasını güncelleştirdik.13 milyon bir kaynak aktardık. 27-55 hektarlık bir alanda 27 parsele bölündü,24 fabrikanın hemen tahsili yapıldı. Fabrikaların 10 tanesi şuan bitme aşamasında 3 tanesi bitmiş. Bu 27 tanesinin için de hedef 3-5 bin gencimize iş kapısı açmaktır.

“ARA ELEMAN SIKINTISININ GİDERİLMESİNE YARDIMCI OLACAKTIR”

Özel Marmara Fen ve Teknoloji Kolejinde öğrencilerimiz hem burada eğitim görecekler hem de ara eleman sıkıntısının giderilmesine yardımcı olacaktır. Burada 400 öğrencimiz eğitim görmekte bunun yüzde 30 kız diğer geri kalanı ise erkeklerden oluşmaktadır.4 yıllık eğitimlerinden sonra elektrik- elektronik, makine gibi birçok bölümde ara eleman konusunda çözüm bulunacaktır. Van’da bu sene OSB’lerde 35 tane fabrika yapılıyor. Yani istihdama yönelik adeta seferberlik ilan etmişiz. Buradaki en büyük destekçilerimiz Cumhurbaşkanımızın ve Saniye ve Teknoloji Bakanlığımızın bu bölgeye vermiş oldukları destekleridir.

“100 BİN TONA YAKIN ŞEKER PANCARIMIZDA AĞRI ŞEKER FABRİKASINA GÖNDERECEĞİZ”

Bunun dışında Erciş ‘in en önemli ikinci projesi ise jeotermal OSB’dir. İlan bölgesi dediğimiz yerde sıcak suyumuz var orada derin kuyu çalışması yapılacak. Bütün resmi işlemleri bitti. Bir ay içerisinde ihaleye çıkılıp sondaj yapılırsa yüksek debili sıcak suyumuzu bulursak orada 1500 dönümlük bir alanda jeotermal OSB kurulacaktır. Bu bölge daha önce tarım bölgesiydi bölgeyi besliyordu. Bugün de burada şeker fabrikamız var yüzde 60 ton oranında pancar alımlarına başlandı.60 kapasite ile çalışıyordu.2020 yılında biz genel müdürümüzü Van’a davet ettik geldi ve buradaki çiftçilerimize prim de verdi. Şuan bizim şeker fabrikamızın kapasitesi 2200 tona çıktı. Bu sene çok ekinler oldu 300 bin tona yakın bir ekinimiz var. Bizim fabrikamızın kapasitesi 250 bin ton biz yaklaşık olarak 100 bin tona yakın şeker pancarımızda Ağrı şeker fabrikasına göndereceğiz. Kısaca hangi alanda bir eksiklik varsa o alanda proje yapıp yukarıya taşıyoruz ve takibini yapıyoruz.

 

DÜNYADA SIKINTILAR YAŞANIRKEN TÜRKİYE’DE YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR?

Gıda en önemli ihtiyaçtır. Bölgemizde 20 ilde tohum desteği vardı. İlimiz yoktu ilimizi de dahil ettik. Yüzde 75 devlet hibeli tohum desteği veriyor. Büyükşehir belediyemiz 50 milyona yakın bir katkı sağladı. Cumhurbaşkanınız talimatıyla bir karış araziyi boş bırakmadık. Bölgede en büyük eksikliğimiz sulama kanalı eksikliğidir. Van’da 4 tane barajımız var. Örneğin; Morgedik barajında hem içme suyu hem de sulama suyu alanın da 2010 yılında projesi başlatılmış 2019 yılında içme suyu arıtma tesisine verildi.  Şuan Erciş’in kısmen 28 köyüne suluma suyu veriliyor. Bunun dışında 30 mahalleye yakında de kapılı devre şeklinde veriliyor.8 mahallede ise alt yapı çalışmaları yapıldı. Eğer sulama barajımızın alt yapı çalışmaları biterse 30 yakın mahallemiz ve 175 bin dönüm arazimiz sulanacaktır.

Tarımın yanında hayvancılığa da çok ciddi desteklerimiz var.7 yıla kadar vade var. 100 koyunu almak isteyen bir vatandaşımız 200 bin liraya kadar faizsiz destek var.

Bunun dışında Erciş üzümümüz var. Sponsorluğunu yaptık projemiz ciddi bir şekilde devam ediyor. Fidanları verip bağcılık yapmaya teşvik ediyoruz.

Zerneki tepesinde 2 yıl önce bir çalışma başlatıldı. Üniversitemiz şuan Zernaki tepesinde kazı çalışmaları var. Bu da elit bir kentin oluşmasını ve turizm kazandırılmasını sağlayacaktır. Yine Erciş’te yarı olimpik yüzme havuzu ve 18 tane futbol alanı yaptık.

“ÖNÜMÜZDEKİ SENE 20 BİN TANE GENCİMİZE İSTİHDAM SAĞLANACAK”

Önümüzdeki sene 20 bin tane gencimize istihdam sağlanacak ve yılda trilyonlarca para Van’a akacak. Yani her alanda bir gelişim var ama malum bu bölge yaklaşık 40 yıldır bir terör belası ile uğraşıyor. Bu bela birçok alanda bizleri tahrip etti. 300 bin tane aile bu durumdan dolayı göç etti. Bu göç eden varlıklı insanlarımızın geri dönmesi için güzel çalışmalar var. 600 tane yaylamız vardı ve kapalıydı şuan yüzde 99 açıldı. Terör belası bitince aş, iş umudu olan gençlerimize yeni kapılar açılacaktır. Görüyoruz ki araz arttı arz artınca da kalitenin ve hayat standartlarının yükseldiğini gösteriyor. Bir kaç yıla kadar Van hak ettiği yere gelecektir.

Kısacası Van’ı ilgilendiren bütün toplumsal talepleri 3 vekil olarak yetkililere ulaştırmaya çalışıyoruz.

KAYNAK: VANGÖLÜ TV


Cuma 27 ° / 17.4 °
Cumartesi 28.5 ° / 17.4 °
Pazar 26.6 ° / 16.4 °