Stokçuların Köşeye Sıkışması: Zarar Eşiğindeki Toptancılar ve Piyasalardaki İniş Çıkışlar

Stok yapan firmalar iflasa sürüklendi.

Van Haberleri 17.08.2024 12:32:27 0
Stokçuların Köşeye Sıkışması: Zarar Eşiğindeki Toptancılar ve Piyasalardaki İniş Çıkışlar
Tarih: 17.08.2024 12:32

PİYASADAKİ STOKÇU FİRMALARA KARANLIK GÜNLER

Türkiye'deki birçok toptancı ve market zinciri, dolar kurunu bahane ederek yüksek stoklar oluşturdu. Ancak yaşanan ekonomik gelişmeler ve dezenflasyon süreciyle birlikte bu işletmeler beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldı. Depolarda biriken ürünlerini satamayan bu işletmeler ciddi finansal zorluklar yaşamaya başladı.

DEZENFLASYON İLE FİYATLARDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

Türk ekonomisi emin adımlarla dezenflasyon sürecini takip ederken, mevduat faizlerinin yüzde 50'ye çıkmasıyla yatırımcıların Türk tahvillerine olan ilgisi arttı. Döviz girişleri ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışlar sayesinde dolar kuru 33 lira bandında stabil seyrediyor. Bu ekonomik iyileşme, piyasalarda fiyatlar üzerinde indirim baskısı oluştururken, nakde sıkışan sanayici ve esnaf, stoklarını elden çıkarma durumunda kaldı.

TOPTAN TR CEO'SU PİYASALARI DEĞERLENDİRDİ

ToptanTR'nin CEO'su Sezgin Şener 81 ilde 100 bin esnafa hizmet veren bir pazar yerinin nabzını tutuyor. Sezgin Şener piyasadaki durumu şu sözlerle açıklıyor: “Piyasada en küçük fiyat hareketlerini hemen hissetmekteyiz. Ürünlerin stok durumları ve fiyatlarında ciddi değişiklikler var. Para bulma sıkıntısı nedeniyle birçok işletme stoklarını düşük fiyatlara satmak zorunda kalıyor. İlginç olarak liste fiyatları artmaya devam ederken, indirimler daha çok gizli yapılıyor.”

FİYATLAR KİTLENDİ, STOKÇU FİRMALAR ZARARDA

Yüksek stok maliyetleri ile boğuşan firmalar, dolar kurunu öngörülen seviyenin üzerine çıkarmak yerine sabit tutularak gerçekleştirilen zamlar nedeniyle zarar etmeye başladı. Ayrıca, enerji maliyetlerindeki artışlar da şirketlerin mali durumlarını zorlaştırıyor.

TOPTANCI FİRMALAR İFLASIN EŞİĞİNDE

Sezgin Şener, fiyat artışları zincirinin kırıldığını ve firmaların iki yıllık sürekli artış trendinden sonra iflasla karşı karşıya kaldığını belirtiyor. Şener, Bursa, İstanbul, İzmir ve Antep'teki birçok toptancı firmanın bu durumla yüz yüze olduğunu ve bazı marketlerin borçlarını ödeyemez hale geldiğini ekliyor.

“HERKES FEDAKARLIK ETMELİ”

Fiyatlandırmasında önden yüklemeye gidildiğini ve bunun sanayici için sıkıntılara yol açtığını dile getiren Sezgin Şener, devletin enerji zamlarını yıla yayması gerektiğini ve ihracatçıların düşük kur sebebiyle zor durumda olduğunu ifade ederek, bu süreçte herkesin fedakarlık yapması gerektiğini vurguladı.


Çarşamba 27.7 ° / 18.4 °
Perşembe 26.2 ° / 16.4 °
Cuma 25.3 ° / 16.1 °