Sahipsiz sokak hayvanları kanun teklifi meclis gündeminde.
SOKAK HAYVANLARI YASASI MECLİS KOMİSYONUNDA KABUL EDİLDİ
Meclis gündemindeki sokak hayvanlarına yönelik düzenlemelerle ilgili yasal hareketlilik devam ediyor. 29 Temmuz 2024'te kamuoyunun gündeminde olan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından kabul edilmişti. Hafta sonu süren görüşmeler sonucunda, sahipsiz ve zayıf hayvanların bakımevlerinde toplanarak sahiplendirme süreçlerinin tamamlanıncaya kadar bakılması kararı alındı. Bununla birlikte, ötenazi uygulamalarına dair maddelerde değişikliğe gidildiği ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğu kaydedildi. Kanun teklifinin Meclis'ten geçip geçmediği ve ne zaman yürürlüğe gireceğine dair sorular ise yakından takip ediliyor.
SOKAK HAYVANLARI KANUN TEKLİFİ GENEL KURULDA ELE ALINIYOR
Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemelerin içinde bulunduğu kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere ilgili diğer bakanlık ve kurumların iş birliği ile yürütülen çalışmalar neticesinde hazırlanan bu teklif, tehlike arz eden köpeklerin bakımevlerinde tutulmasını ve bazı durumlarda uygulanacak ötenazi gibi hükümleri içermektedir. Hem sahipsiz hayvanların bakımını hem de hayvanlara yönelik sorumlulukları yerine getirmeyen kişilere getirilecek cezai yaptırımları kapsayan bu düzenleme, toplumun yakından ilgisini çekmektedir.
KANUN TEKLİFİNDE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER VAR?
Komisyonda kabul edilen teklifle, mevcut Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki birçok düzenleme yeniden şekillendiriliyor. Sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonu için bakımevleri dışında bakmanın yasal sorumluluk alınıncaya dek mümkün olamayacağı, tehlike arz eden hayvanların bakımevlerinde tutulmasına ve gerekli durumlarda ötenazi uygulanmasına izin verileceği belirtiliyor. Ayrıca yerel yönetimlerin ve diğer ilgili kurumların hayvan bakımı konusunda mali ve lojistik destek sağlamaları teşvik edilirken, ihmal ve terk gibi durumlarla ilgili cezai yaptırımların artırılması hedefleniyor. Belediyelere belirli bir bütçe ayırma zorunluluğu getirilirken, bu şartı yerine getirmeyen belediye başkanları ve yetkililere hapis cezası öngörülüyor. Belediyelerin belirtilen koşullarda hayvan bakımevlerini kurması veya mevcut olanlarını iyileştirmesi için 31 Aralık 2028'e kadar süre tanınmaktadır.