Soğuk kış günlerinin yaşandığı bugünlerde ısınmak için odun ve kömür kullanan vatandaşlar fiyatların yüksekliğinden dert yanıyor.
Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve döviz kurunun artmasından dolayı odun ve kömür fiyatlarında artış yaşanırken, vatandaşlar yerli kömüre yöneldi. Odun ve kömür fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı sobayla ısınma artık lüks oldu. Odun ve kömür fiyatlarında yaşanan artış evlerini ısıtmak isteyen vatandaşlar için ciddi bir yük oluşturuyor.
Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış mevsiminin çetin geçmesinden dolayı vatandaşların odun ve kömür alımı düştü. Artan odun, kömür fiyatları karşısında vatandaşlar kara, kara düşünürken, geçen seneye göre fiyatların hayli arttığını belirten kömür satıcıları, “Bu sene fiyatlar inanılmaz derecede yükseldi. Bu yıl fiyatlar geçtiğimiz yıllarla kıyasladığında ikiye katlandı” dediler.
Son zamanlarda yapılan zamlar odun, kömür fiyatlarını etkiledi. Elektrik, doğalgaz ve petrole gelen zamların ardından kömür ve odun fiyatları da cep yakıyor. Odun ve kömür satış fiyatlarının geçen seneye göre yüzde, yüz arttığını belirten kömür satıcıları, odunun tonu 4 bin liradan ithal kömürün tonunun ise 10 bin liradan başladığını açıkladılar.
Kışın soğuk havalarda ısınmak için bir ailenin asgari ısınma tutarı 25 bin liraya dayandı.
YAPILAN ZAMLAR ODUN VE KÖMÜR FİYATLARINI ETKİLEDİ
Odun ve kömür fiyatlarına değinen kömür satıcıları, “Geçen seneye göre kömürde çok fazla fiyat artışı oldu. Geçen sene 5 bin liraya sattığımız Ukrayna kömürünü bu sene 10 bin liradan satışa sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl 3 bin liradan sattığımız yerli kömürün tonu bu sene 4 bin liraya yükseldi. Yine aynı şekilde geçtiğimiz yıl 2 bin TL’ye sattığımız odunu bu sene 4 bin TL’den satıyoruz. Fiyatların artması döviz kurundan ve petrole gelen zamdan kaynaklanıyor. Özellikle kömür fiyatları aldı başını gidiyor. Yetkililerin vatandaşlara yardımcı olması gerekiyor. Biz elimizden geldiğince fiyatlarda vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kar oranlarımızdan fedakarlık yapıp daha uygun maliyetle vatandaşların rahatlıkla odun ve kömür alabilecek seviyede tutmaya çalışıyoruz. Bizlerinde yapabileceği çok fazla bir şey yok. Maliyet artışlarına ne kadar dayanabileceğimizi bilemiyoruz” dediler.