Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel, 18 Temmuz 2024 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" başlıklı tezkere için Türkiye'ye teşekkür mesajı yayımladı.
“BARIŞ HAREKATI'NIN 50. YIL DÖNÜMÜNDE DAVAMIZA VE BİZLERE BÜYÜK GÜÇ VE DESTEK VERMİŞTİR”
Tatar, oy birliğiyle kabul edilen "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" başlıklı tezkere için TBMM'deki tüm siyasi partilere, şahsı ve Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür ettiği mesajında “Bugün Sayın TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş öncülüğünde kabul edilen, Kıbrıs konusunda iki devletli çözüm siyasetimizi destekleyen tezkere bizler için büyük önem taşıyor. Bu tezkere, 50. yılını kutlamakta olduğumuz Barış Harekatı'nın yıl dönümünde davamıza ve bizlere büyük güç ve destek vermiştir.” dedi.
“ADA'DA İKİ AYRI HALKIN VE İKİ AYRI DEVLETİN VARLIĞI DAHA FAZLA GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR”
KKTC Başbakanı Üstel ise tezkereye ilişkin teşekkür mesajında şu ifadelere yer verdi:
Ada'da iki devletin varlığına yapılan vurgu, iki devletli çözüm vizyonuna verilen destek ve devletimizin tanınmasına yönelik yapılan ortak çağrı tarihi bir olaydır. Tezkerede de ifade edildiği gibi, iki devletli çözüm siyaseti, Akdeniz bölgesinde istikrar ve kalıcı barışı sağlamanın da yegane yoludur. Ada'da iki ayrı halkın ve iki ayrı devletin varlığı daha fazla göz ardı edilmemelidir. Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik teşebbüslerin, bu gerçek üzerine inşa edilmesi şarttır. Yürüttüğümüz mücadeleyi daha da güçlendiren bu tarihi mesajdan dolayı, TBMM’de bulunan tüm siyasi partilere teşekkür ediyor, Türkiye'de yaşayan tüm kardeşlerimize en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 50. YIL DÖNÜMÜ TEZKERESİ
TBMM Genel Kurulunda, 18 Temmuz 2024 tarihinde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan, "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" başlıklı tezkere okunarak kabul edilmişti.
Tezkerede,"20 Temmuz, yıllardır çektiği acı ve zorluklara cesaret ve sabırla karşı koyan Kıbrıs Türk halkının kurtuluş günüdür. Ada'daki egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolüdür. 1963 yılında, Kıbrıslı Rumların ortaklık devletini gasbetmesiyle başlayan, sürgün ve katliamlarla devam eden karanlık dönem bu harekatla son bulmuş, Kıbrıs Türkü'nün varlık ve güvenliği teminat altına alınmış, Ada'da huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir." ifadeleri kullanılmıştı.
Kaynak: Kırım Haber Ajansı