Kırgızistan'da darbe girişimi

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi, iktidarı devirme planı yaptığı belirlenen "kriminal" bir grubun üyelerinin yakalandığını duyurdu.

Van Haberleri 5.07.2024 17:23:19 0
 Kırgızistan
Tarih: 05.07.2024 17:23

Kırgızistan'da bir grup, darbe girişiminde bulundu.

Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi’nden yapılan açıklamada, darbe girişiminin önlendiği açıklandı.

Açıklamada, "Kırgızistan'ın istihbarat kurumları, ülkede iktidarı zorla ele geçirme girişimini engelledi" ifadeleri yer aldı.

Darbe girişimine kalkışan grubun, "suç ideolojisini destekleyen ve dini ideolojiyi fanatik bir şekilde savunan kişilerden oluştuğu" kaydedildi.

"Yıkıcı bir grubun yasa dışı faaliyetleri bastırıldı"

Darbe girişiminin engellendiğine ilişkin yapılan basın açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

"Vatandaşların güvenliğini sağlamak ve anayasal düzenin temellerini korumak için yürütülen önlemlerin bir parçası olarak, şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme ve vatandaşların ölümünü içeren kitlesel karışıklıklar düzenleyerek ülkedeki sosyo-politik durumu istikrarsızlaştırma planları yapan yıkıcı bir grubun yasa dışı faaliyetleri bastırıldı."

Yetkililer, bu grubun uzun süredir radikal görüşler taşıdığına dikkat çekti ve kamu düzenini tehdit eden faaliyetlerde bulunduğunu da belirtti.

4 kişi gözaltına alındı: Çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Dört kişi, darbe girişiminde bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanmak üzere gözaltına alındı.

Gözaltına alınan şüphelilerin ev ve arabalarında yapılan aramalarda; ev yapımı bomba parçaları, silahlar, çok sayıda mühimmat, telsizler, çelik yelekler, üniformalar, insansız hava araçları, aşırılık yanlısı kitaplar ve diğer yasaklı maddeler bulundu.

Bir darbe girişimi daha olmuştu

Öte yandan Ekim 2020'de Kırgızistan'da milletvekili seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhalifler, işgal ettikleri cezaevinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i çıkarmış, çıkan olaylarda birçok kişi yaralanmıştı.

FETÖ'nün varlığını sürdürmeye çalıştığı Kırgızistan'da, geçtiğimiz ocak ayında yine bir darbe girişimi yaşanmıştı.

Halk ayaklanması yoluyla iktidarı devirmeye yönelik hazırlık yapan gruba operasyon düzenlenmişti.

FETÖ elebaşının kitabı çıktı

"İktidarı zorla ele geçirmeye yönelik hazırlık yaptıkları" iddiasıyla haklarında arama kararı bulunan İmamidin Taşov ve Tilekmat Kurenov’un, gözaltına alınan şüphelileri desteklediği ve finanse ettiği ortaya çıkmıştı.

Operasyon kapsamında Taşov'un ikamet ettiği evlerde aramalar yapılıp ve lüks araçlara, para ve ziynet eşyalarına el konulmuştu.

Taşov'un evinde yapılan aramada bir fotoğrafta, yatak odasındaki aynanın üzerinde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yazdığı "Yol Mülahazaları" kitabı dikkati çekti.

FETÖ'cülerin yuvalandığı ülkelerden biri

Kırgızistan, FETÖ ile yakınlığıyla bilinen çok sayıda eğitim kurumuna ev sahipliği yapıyor.

Ülke genelinde organize olan ve bu okullardan mezun olanlar, çeşitli dernekler kurarak örgütleniyor.

Kırgızistan'da örgüte yakınlığıyla bilinen okullardan mezunların, devletin tüm kademelerinde görevli olduğuna dikkat çekiliyor.


Anahtar Kelimeler: kırgızistan'da darbe girişimi
Pazartesi 24.8 ° / 15.7 °
Salı 24.7 ° / 15.1 °
Çarşamba 27 ° / 17.7 °