Van ve çevresindeki iller, orman varlığı bakımından Türkiye'nin en fakir bölgelerinden biri olma konumunu koruyor. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölgesinde yer alan iller, toplam orman varlığının yalnızca yüzde 12,9'unu (2,3 milyon hektar) oluşturuyor. Ormanların yüzde 30,3'ü normal, geri kalanı ise bozuk ormanlar olarak sınıflandırılıyor.
ORMAN VARLIĞINI ARTIRMA ÇAĞRISI
Bölgedeki iklimsel ve topoğrafik zorlu koşullar nedeniyle, ormanlık alanlar daha çok kuraklığa ve soğuğa dayanıklı ağaç türlerinden oluşuyor. Meşe, karaçam ve ardıç, bölgenin öne çıkan ağaç türleridir. En az ormanlık alana sahip il olan Iğdır yalnızca 161 hektarlık bir alanla sınırlıyken, Sivas ise 405,281 hektarlık orman varlığıyla bölgede öncü konumda bulunuyor. Uzmanlar, bölgenin orman varlığını artırmak için ağaçlandırma çalışmalarının ve bozuk ormanların rehabilite edilmesinin gerekli olduğunu ifade ediyorlar.
VAN VE ÇEVRESİNİN DOĞAL ZENGİNLİĞİNİ ARTIRMAK MÜMKÜN MÜ?
Bu ormanlık alanların genişlemesi ve iyileştirilmesi, bölgeler arası kalkınma dengesizliklerinin azaltılmasına da katkı sağlayabilirken, Van ve benzer iklim şartlarına sahip iller için de büyük önem taşıyor. Çünkü bölge ekonomisine canlılık katacak ve yerel halkın hayatını doğrudan etkileyecek olan bu çalışmaların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Kaynak: Van Postası Gazetesi