Tarih: 06.10.2022 10:12
Dede mesleğinde siparişlere zor yetişiyorlar
İzmir’in Kemeraltı Çarşısı’nda dededen kalma dükkanda kalaycılık mesleğini sürdüren Yaşar-Aziz Bartık kardeşler, pandemiden sonra bakır ürünlere ilginin arttığını belirterek "Kalaycılık mesleği şu anda altın devrini yaşıyor" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Geleneksel Zanaatların Yaşatılması kategorisinde Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülü’ne layık görülen Yaşar-Aziz Bartık kardeşler, İzmir’in tek gerçek kalay ustaları olarak biliniyor. Dede Aziz Bartık’tan baba Nazmi Bartık’a geçen kalaycılık mesleğini bugün hala sürdüren Bartık kardeşler, gönülden bağlı oldukları kalaycılığı şimdi de yeğenlerine öğretiyor. Bu eski mesleğin genelin aksine bitme noktasına gelmeyeceğini, hatta kalaycılığın altın devrini yaşadığını söyleyen Bartık kardeşler, vatandaşlara kurşunla kalaylanan bakır ürünler konusunda da uyarıda bulundu.
“Bizden başka gerçek kalaycı yok”
Dedesinden kalma dükkandan hiç ayrılmadıklarını belirten Yaşar Bartık, “Babam askerdeyken dedem bu dükkanı tutmuş. Babam askerden dönünce de dükkanı ona teslim etmiş. Biz iki kardeş ilkokulu bitirdikten sonra babamın yanında çıraklığa başladık. Eskiden burada 10 kişi çalışırdı. Şu anda iki kardeş ve bir yeğenimizle bu mesleği sürdürmeye devam ediyoruz. Babamız 3 sene önce vefat etti ancak o son yıllarda işi bize zaten teslim etmişti. Manisa’dan İzmir Çeşme’ye kadar olan bölgede bizden başka gerçek kalaycı yok. ‘Kalaycıyım’ diyenler de bize getiriyor, biz kalayladıktan sonra müşterilerine teslim ediyor” dedi.
“Kurşunla kalaylama tehlikeli”
Kurşunla kalaylanan bakır ürünler konusunda uyarılarda bulunan Yaşar Bartık, “Mahalle arasındaki kalaycılara da dikkat etmek gerekiyor. Bu kişiler genelde kurşunla kalaylama yapıyor. Kurşunla kalaylama çok tehlikeli. Çünkü sağlığa zararlı. Bazı kişiler kalay ve kurşunu karıştırarak çalışıyor. Kalaydan başka malzemeyle yapılan iş sağlık açısından zararlıdır” diye konuştu.
“Kalaycılık mesleği altın devrini yaşıyor”
Pandemi dönemi sonrası işlerin açıldığını kaydeden Bartık, “Pandemi döneminde doktorlar tarafından bakırın daha sağlıklı olduğu da söylenince insanlar bakıra döndü. Annesinden babasından kalan bakır materyalleri kalaylatmak isteyenler, yeni bakır ürün alanlar çoğaldı. Kalaycılık mesleği şu anda altın devrini yaşıyor. İnsanlar artık hem sağlığını hem de lezzeti düşünüyor. Çünkü bakırda demlenen çay bile daha lezzetli olur. Bakırda yapılan yemeğin lezzeti fazla olur” ifadelerini kullandı.
“Bu meslek bitmez”
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kendilerinin de internet üzerinden sipariş aldıklarını kaydeden Yaşar Bartık, “Dededen babaya, babadan da oğula geçen mesleğimizi biz de yeğenimize öğretiyoruz. Bu mesleğin getirisi var. Bu yüzden bu meslek bitmez” sözlerine yer verdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —