Türkiye'nin hava savunma gücünü artıran "Çelik Kubbe" projesi, Yunanistan'da büyük yankı uyandırdı. Kathimerini gazetesi, manşetinde "Yunanistan, orta ve uzun menzilli tehditlere karşı güvenilir bir savunma sistemi sunmakta yetersiz" ifadesine yer verdi.
Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayii, yeni başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.
'ÇELİK KUBBE' YUNAN BASININDA
Türk Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında duyurulan hava savunma sistemi Çelik Kubbe, Yunanistan'da geniş yankı uyandırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ve Türkiye'nin "Çelik Kubbe" projesinin detaylarına odaklanan Yunan medyası, Yunanistan'ın da hava savunmasını güçlendirme niyetini dile getirdi.
Yunan basınından Kathimerini'nin İngilizce edisyonunda yayımlanan haber ve analizlerde, Ukrayna'daki savaşın ve Ortadoğu'daki çatışmaların bu kararlara hız kazandırdığı vurgulandı.
ATİNA, ÇEVRESEL ASKERİ ÇATIŞMALAR NEDENİYLE ÇOK SEVİYELİ HAVA SAVUNMA SİSTEMİNE YÖNELİYOR
Kathimerini'nin manşetinde Vasilis Nedos'un kaleme aldığı haberde şu ifadeler kullanıldı:
"Yunanistan'ın çevresindeki geniş bölgede yaşanan askeri çatışmalar Atina'yı; İHA ve orta menzilli anti-balistik füzelerden oluşan çok seviyeli hava savunmasına yönelik hızlı kararlar almaya yöneltti. Ukrayna krizi ve daha da önemlisi İsrail'in Ortadoğu'da girdiği çeşitli çatışmalar, devletlerin, güvenilir ve etkili bir hava savunma sistemine sahip olmadan uzun süre ayakta kalamayacağını göstermiştir."
"YUNANİSTAN TEHDİTLERE KARŞI YETERSİZ KALDI"
Yazıda Amerikan yapımı Patriot füze sistemleri dışındaki sistemlerin de anti-balistik yeteneklerle donatılmış olduğu belirtilerek, "Yunanistan orta ve uzun menzilli tehditlere karşı güvenilir bir savunma yöntemi sunma konusunda yetersiz kalmaktadır" denildi.
Makalede şu analizler de vurgulandı:
"Doğu Ege adalarında halihazırda drone karşıtı bir şemsiye var ancak bunun genişletilmesi gerekiyor. Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana ortaya çıkan bir diğer sorun ise, artık kullanılmayan Rus (S-300, TOR-M1) veya Doğu Almanya (OSA-AK) yapımı kısa, orta ve uzun menzilli uçaksavar sistemlerinin durumu. Bu sistemler, göreceli bir güvenilirlikle desteklenseler de teknolojileri sınırlı ve operasyonel olarak modern bir savaş ortamında yalnızca ikincil bir rol oynayabilirler."
ÇELİK KUBBE ÖRNEĞİ
Kathimerini'deki söz konusu yazıda ayrıca İtalya ve Fransa’dan oluşan EUROSAM Konsorsiyumu tarafından geliştirilen SAMP/T Hava ve Füze Savunma Sistemi'ne yönelik Türkiye'nin girişimleri de hatırlatıldı.
Manşetin altında yer alan haberde ise Türkiye'de Çelik Kubbe konusundaki gelişmeler aktarıldı.
Yunan basını, Çelik Kubbe programının yerli kaynaklar kullanılarak ve ulusal ölçekte geliştirildiğinin altı çizilerek, "Birden fazla hava savunma sistemi, sensör ve silah katmanının ağ tabanlı bir yapıda sorunsuz bir şekilde birlikte çalışması sağlanacak. Bu entegrasyon, yapay zeka (AI) tarafından desteklenen operasyon merkezlerine ve karar vericilere gerçek zamanlı durum farkındalığı sağlanmasını mümkün kılacak" ifadelerine yer verildi.
YUNAN MEDYASININ GÜNDEMİ: TÜRKİYE'NİN SAVUNMA TEKNOLOJİLERİNDEKİ ATILIMLARI
Öte yandan Yunan medyasında Türkiye'nin ilk milli savaş uçağı KAAN'ın geliştirilmesi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Bayraktar TB3, Akıncı, Aksungur gibi insansız hava araçları (İHA) ile kamikaze drone botların tedarikine ilişkin konular da aktarıldı.
Yunan medyasına yansıyan bir başka savunma sanayi gelişmesi de ABD ile anlaşmaya varılan F-35 uçakları oldu.
Savunma Bakanı Nikos Dendias, Atina'nın F-35 savaş uçaklarının satın alınması için Washington ile resmi bir Kabul Mektubu (LOA) imzaladığını doğruladı.