Tarih: 08.12.2022 17:35
Bakan Akar: “Finlandiya tarafından memorandumu destekleyen açıklamalar yapıldı ancak gözle görülür somut adımlar bekliyoruz"
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Finlandiya tarafından memorandumu destekleyen açıklamalar yapıldı ancak gözle görülür somut adımlar bekliyoruz" dedi.
Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile baş başa görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmeler sonrasında Akar ve Kaikkonen, ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Finlandiya’dan 17 senenin ardından ilk defa savunma bakanı düzeyinde bir ziyaretin gerçekleştiğine dikkati çeken Akar, "Bugün mevkidaşımla verimli ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemiz sırasında öncelikle ikili ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya ile olan münasebetlerimizde öne çıkan iki temel konu var; birincisi terörle mücadele, diğeri de ihraç lisanslarındaki kısıtlamaların kaldırılması" diye konuştu.
“Biz sadece terör örgütlerini, teröristleri hedef alıyoruz”
Türk Silahlı Kuvvetlerinin tek hedefinin teröristler olduğunu vurgulayan Akar, "Biz sadece terör örgütlerini, teröristleri hedef alıyoruz. Hiçbir zaman herhangi bir şekilde etnik, dini grupla mücadelemizin olmadığının altını çizmek istiyorum" ifadesini kullandı.
“Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecine ilişkin gelişmeleri de ayrıntılı bir şekilde görüştük”
Akar, görüşmede ikili ve bölgesel savunma güvenlik konularını da ele aldıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecine ilişkin gelişmeleri de ayrıntılı bir şekilde görüştük. Bu yıl haziran ayında Madrid’de imzalanan bir muhtıra var. Muhtırada tarafların taahhütleri var. Bu taahhütler konusunda somut gelişmeleri beklediğimizi de kendilerine ifade ettik. Bu konu, her seviyede muhataplarımıza ifade edildi. Bu çerçevede terör örgütü PKK/YPG’nin bazı faaliyetlerinin hala devam ettiğini üzülerek müşahede etmekteyiz. PKK/YPG terör örgütü ve onun destekçileri tarafından Finlandiya’da yapılan faaliyetlerin hala devam etmesinden rahatsız olduğumuzu ve endişe duyduğumuzu kendilerine ifade ettim. Bilinen teröristlerin iadesi ve bununla birlikte terör iltisaklı yapıların faaliyetlerinin durdurulmasının önemli olduğunu vurguladık."
Finlandiya tarafından uygulanan ihraç konusundaki tahditlerin de kaldırılmasının önemini dile getirdiklerini belirten Akar, "Biz herhangi bir şekilde NATO’nun açık kapı politikasına karşı değiliz ve açık kapı politikasını her zaman destekledik. Bu hususu Finlandiya konusunda da destekliyoruz. Ancak, Madrid’de imzalanan memorandumdaki taahhütlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Beklentimiz; somut adımlar" açıklamasında bulundu.
“Finlandiya tarafından memorandumu destekleyen açıklamalar yapıldı ancak gözle görülür somut adımlar bekliyoruz”
Bu konuda Finlandiya tarafından olumlu açıklamaların yapıldığını hatırlatan Bakan Akar, "Finlandiya tarafından memorandumu destekleyen açıklamalar yapıldı ancak sokaklarda, caddelerde gözle görülür somut adımlar bekliyoruz. Taahhütler yerine getirilir getirilmez Finlandiya’nın da NATO müttefiki olarak aramızda olmasını arzu ediyoruz. Ancak nihai kararın TBMM tarafından verileceğini hatırlatıyorum" dedi.
Türkiye ve Finlandiya’nın askeri alanda iş birliğinin son derece faydalı olduğunun bilincinde olduklarını aktaran Akar, "Bu nedenle de Finlandiya’nın NATO üyesi olmasına karşı olmadığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Masum sivillere yönelik terör saldırısını en yüksek seviyede kınadığını dile getiren Kaikkonen ise, şunları söyledi:
"Terörle mücadele konusunda desteğimiz sizinle. Sizinle birlikteyiz. Finlandiya, Finlandiya halkı olarak net bir şekilde her türlü terör oluşumunu reddediyor, kınıyoruz. Terörizm hem vatandaşlarımızın hem de uluslararası toplumun huzur ve refahına gösterilmiş en direkt ve asimetrik tehdittir."
Gösterilen misafirperverlik için Bakan Akar’a teşekkür eden Kaikkonen, Anıtkabir ziyareti ile güne önemli bir başlangıç yaptıklarını aktardı. Finlandiya’dan savunma bakanı düzeyinde son ziyaretin 2005’te gerçekleştiğini belirten Kaikkonen, Akar ile Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında bir araya geldiklerini hatırlatarak, "Bugünkü görüşmemiz hem Türkiye’nin hem Finlandiya’nın güvenlik kaygılarının ele alınması ve bu görüşmelerin devam ettirilmesi bakımından önemli" dedi.
Finlandiya’nın müttefik bir ülke olarak Türkiye’nin tüm sorumluluklarının, haklarının farkında olduğunu dile getiren Kaikkonen, şunları söyledi:
"Biliyoruz ki gelecekte NATO’da müttefik olduğumuzda Türkiye’nin güvenlik kaygıları Finlandiya’nın, Finlandiya’nın güvenlik kaygıları ise Türkiye’nin güvenlik kaygıları olacak. Türkiye’nin güvenlik kaygılarını son derece ciddiye alıyoruz. Finlandiya olarak Türkiye’ye yönelik her zaman aktif iş birliği içinde olduk. Madrid’de üçlü mutabakatta beraber gerçekleştirdiğimiz bir akittir. Biz bu anlamda somut adımlar atıyoruz. Toplantımızda bunları da paylaşma fırsatı bulduk."
Bakan Akar ile görüşmesinin çok olumlu ve güzel geçtiğini dile getiren Kaikkonen, "Finlandiya’dan Türkiye’ye silah ihracatı konusunu da masaya yatırdık. Finlandiya savunma ürünlerinin ihracatı konusunda her konuyu ayrı ele alarak değerlendiriyor. Üçlü mutabakatta da net bir şekilde belirtildiği gibi herhangi bir uluslararası silah ambargosu bulunmamaktadır. Gelecekte hepimizin NATO bünyesinde müttefik ülkeler olacağımızı da göz önünde bulundurarak bu sürece devam edeceğiz" vurgusunu yaptı.
Ukrayna’daki savaşın bölgenin güvenlik ortamını yakından etkilediğini ifade eden Kaikkonen, "Türkiye’nin Rusya-Ukrayna görüşmelerine aracılık etmesi takdirimizi kazanan bir husustur. Ayrıca Sayın Hulusi Akar da şahsen bu süreçte önemli bir rol üstlenmiştir" dedi.
Ziyaretinin ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayan Kaikkonen, "Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin NATO’ya katma değer getireceğine inanıyorum. O yüzden bu hem Finlandiya hem İsveç hem Türkiye hem de bütün NATO için olumlu ve katkı sunacak bir hareket olacaktır. Böylece kazan-kazan durumu oluşturacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —