Edremit’te Miyazaki Koru Parkı Açılış yapıldı

Van’ın Edremit Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Van depreminde hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki adına 18 bin metrekare alanda park yaptı.

Van Haberleri 26.10.2021 11:28:00 0
Edremit’te Miyazaki Koru Parkı Açılış yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

SBÜ Van Eğitim Ve Araştırma Hastanesi yanında bulunan alanda Miyazaki Koru Parkı adında yapılan parkın açılışına Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Japonya Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, AK Parti Van Milletvekilleri İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, AAR Türkiye Temsilcisi Kagehıra Yoshifumi, Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın,  Vali Yardımcısı Yavuz Arslan, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, AFAD Van İl Müdürü Ali İhsan Körpeş ve çok sayıda davetli katıldı.

Parkın açılışında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Van ciddi deprem gördü. Bu depremlerin yaralarının sarılması için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başta AFAD olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, STK’lar ve tüm Türk milleti seferber oldu. Ve belki de tarihte yaraları en hızlı sarılan deprem oldu. Çok kısa sürede Van eski halinden daha güzel hale getirildi. Allah beterinden korusun. Deprem, sel çığ bunlarda bizi bekleyen riskler olduğunu bunun farkında olmamız lazım. Kentlerimizi imar ederken buna göre yapmamız gerekiyor.” dedi.

Hayatını kaybeden Miyazaki’ye rahmet okuyarak sözlerine başlayan Japonya Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, “ 1890 Ertuğrul Firkateyni faciası tahliye operasyonuyla sembolize edildiği gibi, Türkiye ve Japonya, yıllar içinde zor zamanlarda birbirlerine yardım etmişlerdir. 'Miyazaki Koru Parkı”nın, Bay Miyazaki'nin güçlü bir şekilde kucakladığı karşılıklı yardımlaşma ruhunu ve Türkiye ile Japonya arasındaki güçlü bağı simgeleyen ve aynı zamanda Edremitlilerin ferahlayabileceği bir yer olarak uzun süre boyunca kullanılmasını içtenlikle temenni ederek konuşmama son veriyorum. Nazik ilginiz için teşekkür ederim.” Şeklinde konuştu.

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas da, “23 Ekim 2011 yılında Van'da meydana gelen depremin 10 yıl üstünde geçmesine rağmen acılar bitmemiş. Birkaç saat içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve neredeyse kabinenin yarısı Van'a intikal ettiler. Sonbaharın kışa doğru girerken o zor koşulu şartlarda Türkiye seferber oldu binlerce çadırlar kuruldu akabinde konteyner kentler kuruldu. AK Parti'nin Erdemli ekibi sahayı hiç terk etmedi. Türkiye seferber olmuştu kış şartlarının zor olması hasebiyle il dışına giden ailelerin çoğu için herkes kapısını açmıştı misafirperver bir şekilde devletin bütün imkânlarıyla o vatandaşların yaralarını sarıyordu” şeklinde konuştu.

AFAD Başkanı Yunus Sezer ise, “İnsandan insana, ülkeden ülkeye, ırktan ırka değişmeyen aslında bütün insanlığın konuştuğu ortak dili vardır oda gönül dilidir. Bu dil sınır tanımaz, aynı zamanda merhamet dilidir. Bugün Sayın Miyazaki’nin Japonya’dan afetten mağdur olan insanlar için koşup gelmesinin burada gece gündüz yardıma muhtaç olan insanlara el uzatmasının tek sebebi bu merhamet duygusudur. Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk bununla başlamıyor. Ertuğrul gazi firkateyninin batmasıyla başlayan dostluk bugün değişik vesilelerle vatandaşlarımızın halklarımızın birbirine duyduğu samimi duygularla gelişiyor.” İfadelerini kullandı.

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise konuşmalarını şöyle tamamladı; “Şu anda bulunmuş olduğumuz alanda ve hemen arkasında bulunan bölge hastanesinde ruhunu teslim eden Gönül elçimiz yardım için on binlerce kilometreden Van’ımıza ikinci depremden önce yardıma koşan Miyazaki'nin de bir anlamda vefa göstergesi olacak şekilde bir anıt park yaptık.  Miyazaki sadece bir Gönül elçisi değildi özellikle Japonya ile Türkiye arasında 1890 yılından bu yana Ertuğrul fırkateyni'nin den gelen bir Dostluk Köprüsü’nün ikinci perdesinin aktörüydü. Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin samimi bir noktaya varması ve tüm dünyaya bir seslenişti.”

Açılış töreninden sonra protokol heyeti park alanını gezerek incelemelerde bulundu.

Kaynak: Vangölü TV   


Cumartesi 28.5 ° / 17.4 °
Pazar 26.6 ° / 16.4 °
Pazartesi 24.8 ° / 15.7 °