Tarih: 13.10.2021 12:31
Gıda israfı dünyayı zehirliyor
Milyonlarca insanın açlık çektiği dünyada gıda israfı en büyük sorunların başında geliyor. Avrupa Gıda Konseyi EUFIC’nin yayımladığı verilere göre dünyada yaklaşık 931 milyon ton gıda atığı üretiliyor. Bu atıkların yüzde 61’i evlerden, yüzde 26’sı restoranlardan ve yüzde 13’ü de perakende sektöründeki kullanımlardan oluşuyor. Dünyada insanların tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Ayrıca gıda israfı tek başına, küresel sera gazı salımının yaklaşık yüzde 8-10’unu oluşturuyor.
EUFIC’nin araştırmasına göre gıda israfı bir ülke olarak kabul edilirse sera gazı salımında Çin ve ABD’den sonra dünyanın en büyük üçüncü ülkesi konumunda. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İnsan tüketimi için üretilen tüm gıdaların üçte biri atık haline gelmekte. Yiyecekleri israf ettiğimizde, insan beslenmesine harcanan toprak, su ve yakıt kullanımı gibi gıdanın üretilmesine ve taşınmasına harcanan tüm kaynakları da amacını gerçekleştiremediği için boşa harcıyoruz. Yiyecekler çöpe gittiğinde, aynı zamanda sera gazı salınımına da yol açıyor.”
Araştırmaya göre Avrupa’da yılda yaklaşık 88 milyon ton gıda atığı üretiliyor. Tahminler, Avrupa ülkelerinde her yıl üretilen 88 milyon ton gıda atığının yüzde 10'unun bir şekilde tarih etiketlemesiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Tüketicilerin yüzde 53’ü ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’, yüzde 60’ı ‘son kullanma tarihi’ etiketinin anlamını bilmiyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —