Tarih: 19.09.2021 20:51
Van’da da K-POP, tehlike saçıyor
VANGÖLÜ TV ÖZEL
Güney Kore menşeli, genelde Pop Müzik yapan grupların oluşturduğu ve son dönemlerde grup üyelerinin imaj ve tarzlarının da ülkemizde yaşayan bazı gençler tarafından beğeniyle karşılanıp, birebir hayatına uyguladığı bu gruplar ve müzik tarzı, beraberinde sorunları da ülkemize taşımış durumda.
K-POP Nedir?
Öncelikle K-POP’un ne olduğunu öğrenmemizde fayda var. Kısaca K-POP, sadece pop müziği barındırmıyor. Birden fazla müzik tarzını harmanlayıp, çeşitli dans koreografileriyle de izleyicisini kendisine bağlamayı başarıyor.
Sadece müzik değil
Dünya üzerinde birçok ülkede seveni var. Özellikle de 10-18 yaş arası, fiziksel ve beyinsel olarak bir karmaşa içerisinde olan birçok çocuk ve genç, soluğu bu grupları dinlemek, izlemek ve hatta grup üyelerinin yaptıklarının aynısını yapmakla kendini meşgul eder halde. Birçoğunuzun ‘Ne var bunda? Gençtir, özenebilir.’ Dediğinizi duyar gibiyiz. Buradan sonrası önemli zaten. Bakın bu gruplar ve oluşumlar neleri özendiriyor?
Cinsel anlamda karmaşıklık yaratılıyor
Kadın erkek farketmez, K-POP idollerinin birbirlerine benzetilmesi, disiplinli ve zor hayatları, grup üyelerinin birbirleriyle aynı evde yaşamaları gibi birçok katı kural var. Cinsel kimliksizliğin amaçlandığı alenen görülen grup üyeleri ve yaptıkları dans gösterileri küçük yaş gruplarını olumsuz yönde etkiliyor.
‘Size ne yapmanız, ne söylemeniz ve ne düşünmeniz gerektiği söyleniyor’
K-POP idollerinden Amber Liu’nun CBS kanalında konuştukları K-POP’un sadece müzikten ibaret olmadığını, idollerin adeta robotlaştırıldığını söylüyor;
‘’Böyle küçük yaşlarda sektöre atıldığınızda, size ne yapmanız, ne söylemeniz, ne düşünmeniz, nasıl görünmeniz gerektiği söyleniyor. Başlangıçta şunu düşündüm; ‘Tamam, eğer buysa bunu yapmak zorundayım.’ Eğer yapmak istediğim buysa, hayallerimin peşinde koşmak istiyorsam, bu rüya işi istiyorsam bunu yapmak zorundayım. Çok koyu tenli olduğumu ve bu yüzden cildimi beyazlaştırmak zorunda olduğumu hatırlıyorum. Çok kilo verdim, kötü yeme bozuklukları deneyimledim ve hatta plastik cerrahi gibi durumlar oldu. Buna karşı değilim ama bu çok önemli bir şey, üstünde iyice düşünülmesi lazım ve bu çok yaygın bir şekilde yapılıyor. Sadece yapıyorlar ve bunu herkes yapıyor. Bence herkesin bunu yapıyor olmasının nedeni, bunun için baskı uygulanıyor olması. Ortada bir standart olduğunu ve herkesin bu standarda ulaşmaya çalıştığını biliyorum. Görsel odaklı bir endüstri var ve bir kontrol listesi var şunun gibi; ‘Saçın iyi mi? Yüzün iyi mi? İyi giyiniyor musun?’. K-POP endüstrisinde erkek ve kadın seviyeleri arasında büyük bir fark olduğunu inkar edemem. Sanki bir şaka gibi ortalıkta dolaşan bir şey var ki o da şu; ‘Kızlar genel halk popülaritesi için çalışmalı, erkekler ise büyük ve tutkulu bir fan grubu elde etmeli.’ Tüm hayranlarınızın kalbini çalmanız gerekir. Ayrıca herkes için diyemem ama büyük bir ayrım var.’’
‘’Sanırım kızlar için en önemli şey zayıf olmaktı yani en azından çevrem ve benim için. Herkes sadece ‘Bugün yemek yemedin değil mi? Hayır yemedim’ şeklinde konuşuyordu. Konuşmalarımız hep bu şekildeydi ve ‘Ben bu diyeti deneyeceğim, ben şu an bu diyeti yapıyorum.’ Ya da ‘Bu diyeti yapmadım, sadece su içtiğim bu diyeti deniyorum.’ Bu çok korkunç, kesinlikle bazılarını yaptım ve vücudumu berbat ettim. Erkekler için çok daha rahat. Evet biliyorum, onlar için de kurallar var. Bence kadınların görselliğine daha çok önem veriliyor. ‘Nasıl görünüyorsun? Saçlarının boyu doğru uzunlukta mı? Bacakların doğru şekilde mi? Yeterince zayıf mısın? Ya da çok mu zayıfsın?’. Bu gerçekten kazamayacağımız bir şey çünkü erkek ünlü arkadaşlarımızın birçoğu ile konuştuğumda kiloları hakkında asla endişelenmiyorlar ama kızlar için her zaman konuştuğumuz konu bu. ‘Yemek yiyemiyoruz, hangi diyeti uyguluyorsun? Ya da bugün bu işlemi yaptırdım, sen de denemek ister misin?’ gibi şeyler. Bu korkunç ve çok sağlıksız.’’
Grup üyelerinin şüpheli ölümleri
Grup üyelerinin şatafatlı hayatları sadece madalyonun görünen yüzü. Karanlık tarafta ise meşakkatli bir süreç ve şüpheli ölümler var. Acaba bu sırlı ölümlerin arkasında üyelerin yaşadığı zor koşullar mı var ya da genç yaşta kazandıkları şöhreti mi kaldıramıyorlar?
K-POP müzik yapan ve dünyada milyonlarca hayranları bulunan Sulli, Goo Hara, Yohan ve Cha In Ha gibi isimler şüpheli bir şekilde hayatlarını kaybetmişlerdi ve hala ölümlerinin sebebi tam olarak açıklanabilmiş değil. İşin ilginç yanı bu isimlerden hiç birinin 30 yaş üstü olmaması. Sizce bunlar birer tesadüf mü?
Türkiye’deki K-POP hayranlığı
Sadece BTS üzerinden ilerleyelim. Hemen öncesinden bilmeyenleriniz için de BTS nedir açıklayalım; K-POP denince akla gelen en önemli müzik gruplarından Bangtan Boys’un kısaltılmış hali. BTS’nin Türkiyeli genç fanlarının açtığı Twitter hesabı 124.000, Instagram hesabı 78.000 takipçi sayısına ulaşmış durumda. Dikkatinizi çekiyoruz; Bunlar resmi hesaplar değil, fan hesabı ve sadece K-POP’un bir grubundan bahsediyoruz.
Gelin BTS grubunun üyelerinden biri olan ve ülkemiz gençlerinin ‘Liderimiz’ dediği Kim Nam-Joon’un doğum gününü Instagram üzerinden kutlayan fanlara göz atalım ve bakalım bizim gençler ‘Liderlerinin’ doğum günlerini nasıl kutluyor?
Bu sadece olayın vehametini anlamanız açısından sadece ufak bir örnekti. Haberimizin başında fanların 10-18 yaş arasında olduğunu söylemiştik. Bu yaş aralığındaki çocuk/gençlerin tabiri caizse ‘Beyinlerinin yıkanması’ çok daha kolay oluyor. Temelde ailelerin ve konuyla ilgili devlet kurumlarımızın oluşturulması istenen bu alt kültürü daha dikkatli ve daha derin incelemesi gerekiyor. Gençlerimizi kısıtlamayalım fakat farkında olmadıkları tuzaklara ve bilinçaltı oyunlarına da düşürmeyelim.
Kaynak : Vangölü TV
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —