Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 40. Yıl etkinlikleri kapsamında İlahiyat Fakültesi’nde ‘Metaverse İnsanlığın Hayatında Neleri Değiştirecek’ adlı konferans programı düzenlendi.
Konferans, İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Selahattin Kıyıcı Konferans Salonunda Türkiye Düşünce Platformu Başkanı ve iş insanı Taşkın Koçak’ın sunumuyla gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin de katıldığı konferansta; sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen ve kurgusal evren olarak tarif edilen Metaverse’nin teknolojik gelişimiyle ilgili tanıtım mahiyetinde bir intro izletildikten sonra Taşkın Koçak, geçmişten günümüze sanal gerçeklik teknolojisine hayat veren fikirlere, kişilere ve gelişmelere kısaca değinerek internetin üç boyutlu versiyonu Web3.0 (3D), genişletilmiş sanal gerçeklik (XR - VR gözlüğü), blockchain ve yapay zekâ hakkında bilgiler verdi.
Bir avatarla temsil edilen kullanıcıların alışveriş yapabileceği, sosyalleşebileceği, boş zaman etkinliklerine katılabileceği ve öğrenebileceği sanal bir dünya olarak tanımlanan Metaverse’nin; sosyal hayatı, dinî hayatı, sağlığı, turizmi, eğitimi, iş dünyasını, alışverişi, devlet kurumlarını kısacası insana dair birçok meseleyi içerisine alarak onları olumlu veya olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çizdi.
Soru cevap şeklinde de devam eden konferansta Koçak; Metaverse’de din yaşamına da değindi. Meta evren platformunun dünyanın farklı yerlerindeki İslami etkinliklere, sohbetlere ve derslere avatar ile katılıp bizatihi o anı eş zamanlı yaşama, birçok ülkedeki âlim ve ilim erbabından o ülkelere gitmeden dersler alma ve Hac ile umre eğitimlerini üç boyutlu olarak bilfiil yapabilme imkânı sağladığını da belirtti.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansın ardından genel bir değerlendirmede bulunan Rektör Şevli, Üniversitemize gelip öğrencilerimize bu nitelikli konferansı verdiği için Sayın Taşkın Koçak’a teşekkür ederek, “Mühendislik Fakülteleri’nin veya Fen Bilimlerinin ağırlıklı olarak üzerinde durdukları Metaverse konusunun İlahiyat Fakülteleri’nde de konu edilmesi bizim için çok önemli. Çünkü bilginin insanileştirilmesi ve bilginin faydalı yoldan toplumun istikrarı veya ıslahı yönünde iyi insanların edimiyle tasarımlanması bizim için oldukça önemli. Bu bilgilendirici konferans için Sayın Koçak’a tekrar teşekkür ederim.” ifadelerinde bulundu.
Programı düzenleyen İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Candan’a, katkı sağlayan tüm hocalara ve Sayın Taşkın Koçak’a teşekkür eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri ise, ülke olarak genelde eğitim sistemimizde özelde de insan eğitiminde bu terimlerin, bu kavramların bizler tarafından da biliniyor olması ve kontrol altında tutulacak şekilde bu araçların insanileştirilmesi, insani boyutuyla olumlu düzeyde kullanılması; bilginin toplumun yararına olacak şekilde tesis edilebilmesi gerektiğini vurgulayarak bu türden nitelikli ve bilgilendirici konferansların daha da arttırılması gerektiğini vurguladı.
Yaşadığımız çağın dijitalleşme çağı olduğunu, dijital platformların hayatımızın her alanında girmiş bulunmakta olduğunu ve bizlerin de bunlardan haberdar olmamız gerektiğini söyleyen İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Candan, duygularını, “bizler de bu alanda en yetkin şahsiyetleri Üniversitemize, Fakültemize getirerek öğrenci arkadaşlarımızla buluşturmak istedik. Bu vesileyle Metaverse alanında tanınmış önemli kuruluşlardan birinin yöneticisi olan Sayın Taşkın Koçak’ı burada ağırlamaktan gurur ve mutluluk duymaktayız.” sözleriyle dile getirdi.
Konferansa fakülte dekanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Detaylar 18.30'da Vangölü TV ana haber ekranlarında